Solianka — oryginalny przepis na ukraińską zupę według Magdy Gessler
Solianka to znana zupa ukraińska, która słynie z niesamowitego smaku i treściwej konsystencji. Wykonana z poniższej, tradycyjnej receptury zadowoli każdego, nawet v wymagającego smakosza. Przepis Magdy Gessler nie jest skomplikowany, a jego wykonanie zajmuje jedynie 30 minut. Po tym czasie wspaniała tradycyjna Solianka uraczy podniebienia wszystkich domowników.
Składniki
Solianka
- 30 dag Łopatka wieprzowa
- 10 dag Wędzonka
- 10 dag Kiełbasa
- 30 dag Wołowina
- 4 sztuki Ogórki kiszone
- 1 szklanki Zalewa z ogórków kiszonych
- 2 sztuki Marchew
- 1 opakowanie Koncentrat pomidorowy
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Cebula
- 2 łyżki Masło
- 4 sztuki Pieczarki
- 2 łyżki Kapary
- 2 łyżki Czarne oliwki
- 2 łyżki Zielone oliwki
- 1 sztuka Por
- 0.5 Sztuka Seler
- Koperek
- Cytryna
- Pieprz czarny mielony
- Natka pietruszki
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Kwaśna śmietana
- Sól
Przygotowanie
- 1
Do dużego garnka wlej 2,5 l wody, po czym dodaj do niego mięsne składniki, tj. wieprzową łopatkę oraz wołowinę. Następnie do wywaru dodaj obrane warzywa (marchewki, korzeń pietruszki, zieloną część pora oraz seler) i przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Całość gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.
- 2
Po 3 godzinach gotowania mięso wyjmij z garnka, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Następnie ponownie umieść je w zupie i zmniejsz moc palnika, kontynuując gotowanie solianki.
- 3
Obierz cebulę z łupin, posiekaj ją na drobne kawałki, po czym wrzuć na rozgrzane masło i smaż do zarumienienia. Po chwili do cebuli dodaj posiekane ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i starannie ją wymieszaj.
- 4
Na patelni podsmaż kiełbasę oraz wędzonkę. Zarumienione kąski mięsne dodaj do gotującego się wywaru.
- 5
Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i podsmaż na odrobinie tłuszczu. Następnie wrzuć je do garnka z zupą.
- 6
Kiszone ogórki zetrzyj na tarce, wybierając największe oczka. Przełóż je na patelnię i delikatnie podsmaż, a gdy z ogórków odparuje woda, dodaj je do solianki.
- 7
Na koniec do garnka z zupą wlej zalewę z wykorzystanych ogórków, wrzuć kapary i obydwa rodzaje oliwek. Soliankę dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz plasterkiem cytryny.
Zobacz także:
Smak solianki można określić jako kwaśno-słony. Najczęściej zupa ta przyrządzana jest na bulionie mięsnym tak, jak w poniższej recepturze Magdy Gessler. Nierzadko jednak specjał kuchni ukraińskiej przygotowywany jest na wywarze rybnym czy nawet z dodatkiem grzybów. Taka rozbieżność sprawia, że przepis na soliankę trafi w gusta każdego wielbiciela gotowania.
Zobacz także: Zupa rybna Magdy Gessler to prawdziwy rarytas. Przepis jest prosty
Solianka — historia dania
Przepyszna solianka to zupa, której początków należy szukać w XIX-wiecznej Ukrainie. Dziś jednak danie to doceniane jest również w Polsce, jak i Białorusi. Jej popularność oraz prestiż podkreślony został tym, że współcześnie ten przysmak pojawia się w wielu renomowanych restauracjach. Z tego względu przepis na solankę opracowała również Magda Gessler, której formułę znajdziesz poniżej.
Jak zrobić tradycyjną soliankę? Przepis oryginalny
Zgodnie z tradycją zupa solianka powinna odznaczać się słono-słodkim smakiem, co jest możliwe do uzyskania, dzięki odpowiednim składnikom oraz zastosowaniu ich właściwych proporcji. Składnikiem, którego nie można pominąć, jest zalewa z ogórków kiszonych. Solianka serwowana jest z kleksem gęstej śmietany oraz plasterkiem cytryny. Aby posiłek stał się jeszcze bardziej sycący, polecamy podać go z kromkami świeżego pieczywa, posmarowanego masłem.