Solianka — oryginalny przepis na ukraińską zupę według Magdy Gessler

Solianka
Źródło: GettyImages

Składniki

Solianka

  • 30 dag Łopatka wieprzowa
  • 10 dag Wędzonka
  • 10 dag Kiełbasa
  • 30 dag Wołowina
  • 4 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 szklanki Zalewa z ogórków kiszonych
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 opakowanie Koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Masło
  • 4 sztuki Pieczarki
  • 2 łyżki Kapary
  • 2 łyżki Czarne oliwki
  • 2 łyżki Zielone oliwki
  • 1 sztuka Por
  • 0.5 Sztuka Seler
  • Koperek
  • Cytryna
  • Pieprz czarny mielony
  • Natka pietruszki
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Kwaśna śmietana
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużego garnka wlej 2,5 l wody, po czym dodaj do niego mięsne składniki, tj. wieprzową łopatkę oraz wołowinę. Następnie do wywaru dodaj obrane warzywa (marchewki, korzeń pietruszki, zieloną część pora oraz seler) i przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe). Całość gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.  

  2. 2

    Po 3 godzinach gotowania mięso wyjmij z garnka, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Następnie ponownie umieść je w zupie i zmniejsz moc palnika, kontynuując gotowanie solianki.

  3. 3

    Obierz cebulę z łupin, posiekaj ją na drobne kawałki, po czym wrzuć na rozgrzane masło i smaż do zarumienienia. Po chwili do cebuli dodaj posiekane ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Po kilku minutach smażenia zawartość patelni przełóż do garnka z zupą i starannie ją wymieszaj.

  4. 4

    Na patelni podsmaż kiełbasę oraz wędzonkę. Zarumienione kąski mięsne dodaj do gotującego się wywaru.

  5. 5

    Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i podsmaż na odrobinie tłuszczu. Następnie wrzuć je do garnka z zupą.

  6. 6

    Kiszone ogórki zetrzyj na tarce, wybierając największe oczka. Przełóż je na patelnię i delikatnie podsmaż, a gdy z ogórków odparuje woda, dodaj je do solianki.

  7. 7

    Na koniec do garnka z zupą wlej zalewę z wykorzystanych ogórków, wrzuć kapary i obydwa rodzaje oliwek. Soliankę dopraw czarnym pieprzem mielonym oraz plasterkiem cytryny.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też