Wyborny tort piernikowy z mascarpone na wiele okazji

Tort piernikowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Tort piernikowy

  • 300 g Cukier
  • 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 300 ml Maślanka
  • 250 ml Olej rzepakowy
  • 3 sztuki Jajko
  • 400 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Kakao
  • 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • 3 łyżki Miód
  • 30 g Przyprawa do piernika
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 3 łyżki Rum
  • 1.5 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 150 ml Mleko
  • 330 ml Śmietanka 36%
  • 500 g Mascarpone
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 6 łyżek powidła śliwkowe
  • 10 łyżek Sok z pomarańczy
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Spód formy o średnicy ok. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki posmaruj olejem rzepakowym lub masłem. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp cukier, kakao, kawę rozpuszczalną, przyprawę piernikową, łyżkę cukru waniliowego, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, a następnie  starannie wymieszaj sypkie składniki.

  4. 4

    Do rondelka nieprzywierającego wlej mleko oraz miód i podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia. Następnie ściągnij garnek z kuchenki, i pozostaw go do przestudzenia.

  5. 5

    Do miski wlej olej rzepakowy, maślankę, jajka oraz rum, po czym dodaj przestudzony miód z mlekiem i miksuj całość na średnich obrotach przez ok. 2-3 minuty. 

  6. 6

    Przelej mokre składniki do mieszanki suchych i ponownie miksuj, aż do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto podziel na 3 jednakowe części. 

  7. 7

    Do nasmarowanej formy wlej pierwszą część ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ją przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągnij blat ciasta z piekarnika, pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmij z formy. W analogiczny sposób upiecz pozostałe 2 porcje ciasta. 

  8. 8

    Do dużej miski wlej śmietankę i dodaj mascarpone, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Całość ubijaj przez ok. 5 minut, a pod koniec mieszania dodaj także mielony cynamon. 

  9. 9

    Pierwszy, całkowicie wystudzony krążek ciasta skrop delikatnie sokiem z pomarańczy i posmaruj 2 łyżkami powideł śliwkowych. Następnie wyłóż 1/3 masy śmietanowej. Te same czynności powtórz z pozostałymi częściami ciasta.

  10. 10

    Masę śmietanową znajdującą się na wierzchu tortu piernikowego należy rozsmarować równomiernie po całej zewnętrznej części ciasta. 

  11. 11

    Na koniec tort piernikowy obsyp wiórkami kokosowymi i udekoruj według własnego uznania. Aby wypiek długo zachował swoją świeżość, należy przechowywać go w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też