Napoleonka bez pieczenia, którą zrobisz w 30 minut. Przepis jest prosty

Napoleonka bez pieczenia
Źródło: GettyImages

Składniki

Napoleonka bez pieczenia

  • 32 g Cukier wanilinowy
  • 1 litr Mleko
  • 80 g Mąka pszenna
  • 170 g Cukier
  • 200 g Masło
  • 160 g Krakersy
  • 4 Żółtko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj blaszkę na ciasto o wymiarach ok. 25 × 25 cm. Jej wnętrze wyłóż papierem do pieczenia. 

  2. 2

    Na dnie formy ułóż herbatniki, zadbaj o to, aby zajęły całą powierzchnię i nie pozostała wolna przestrzeń. 

  3. 3

    Do dużej miski wlej 500 ml mleka, a następnie dodaj żółtka, mąkę pszenną oraz proszek budyniowy. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gładki, rzadki krem.

  4. 4

    Do garnka z grubym dnem wlej 500 ml mleka, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz masło. Naczynie umieść na palniku o średniej mocy i zagotuj. 

  5. 5

    Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika na minimalną i dodawaj powoli masę budyniową. Podczas wlewania miksuj zawartość garnka, aby powstały krem był gładki i jednolity. Gdy budyń będzie gęsty i bez grudek zdejmij naczynie z palnika i zalej masą ułożone w formie krakersy.

  6. 6

    Następnie ułóż na wierzchu napoleonki drugą warstwę krakersów i formę z ciastem umieść w lodówce. Ciasto powinno tężeć przez min. 4 godziny. Napoleonka bez pieczenia na krakersach wygląda obłędnie posypana cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też