Szybkie ciasto z mascarpone — niezawodny przepis na wybitny deser

Czekoladowe ciasto z mascarpone
Źródło: GettyImages

Składniki

Czekoladowe ciasto z mascarpone

  • 5 sztuk Jajko
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 3 łyżki Kakao
  • 0.75 Szklanka Olej
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.75 Szklanka Cukier

Krem

  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 400 g Śmietana kremówka 30 %
  • 500 g Serek mascarpone
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Polewa czekoladowa

  • 100 g Śmietana kremówka 30 %
  • 50 g Mleczna czekolada
  • 100 g Gorzka czekolada 70%

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka dodaj 3 łyżki kakao, drobny cukier (0,75 szklanki) oraz olej (0,75 szklanki) i wodę (0,5 szklanki). Wyszczególnione składniki podgrzewaj na niewielkim płomieniu, nieustannie mieszając. Gdy całość się zagotuje, a drobinki cukru się rozpuszczą, wyłącz palnik i odłóż garnek na bok, by utworzona w nim masła mogła się ostudzić. 

  2. 2

    Kiedy utworzona masa będzie już chłodna, do oddzielnej miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość ubijaj, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji. 

  3. 3

    Do czystej miski szklanej dodaj 0,5 szklanki cukru oraz 5 jajek. Produkty ubijaj mikserem ok. 10 minut lub do momentu powstania jasnej masy, bez odznaczających się drobinek cukru.

  4. 4

    Obydwie masy połącz ze sobą, mieszając je dokładnie przy użyciu kuchennej trzepaczki. Następnie dodaj 1,5 szklanki pszennej mąki, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  6. 6

    Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 × 30 cm. Dobrze sprawdzi się również tortownica lub kwadratowa brytfanka 24 × 24 cm. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto czekoladowe i wyrównaj jego powierzchnię. 

  7. 7

    Ciasto czekoladowe umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez zegarową godzinę. 5 minut przed końcem pieczenia warto upewnić się, czy wypiek jest już gotowy, wbijając drewniany patyczek w środek ciasta. Oznaką gotowego wypieku będzie wyjęcie czystego patyczka. Wyłącz piekarnik, wyciągnij ciasto i odłóż je na blat, żeby przestygło.

  8. 8

    Przygotuj krem z serkiem mascarpone. Do miski dodaj śmietanę kremówkę, opakowanie cukru wanilinowego, serek mascarpone i 2 saszetki śmietan fix. Następnie bezzwłocznie ubijaj produkty na małych obrotach miksera, stopniowo zwiększając moc robota. Całość mieszaj aż do zgęstnienia masy. Powinna stać się sztywna, jednak należy uważać, by nie przesadzić z miksowaniem, ponieważ krem może się rozwarstwić. 

  9. 9

    Chłodne ciasto przekrój na dwa dość cienkie kawałki, prowadząc nóż wzdłuż placka. Dolną część przełóż do formy, a górny placek pozostaw na blacie, najlepiej na papierze do pieczenia lub czystej macie. 

  10. 10

    Na ciasto przełożone do brytfanki nałóż przygotowany krem z mascarpone i starannie go wyrównaj. Następnie masę nakryj drugim blatem czekoladowego ciasta. Złożony wypiek  umieść w lodówce.

  11. 11

    Przygotuj polewę na ciasto z mascarpone. Do garnuszka wlej śmietankę kremówkę, a kiedy się zagotuje, nie zwlekając, wyłącz planik. Następnie dodaj kawałki czekolady i dokładnie wymieszaj zawartość rondelka, by uzyskać gęstą polewę.

  12. 12

    Jeszcze ciepłą polewą ozdób wierzch ciasta z mascarpone, korzystając z całej przygotowanej mieszanki czekoladowej. Gotowe ciasto włóż do lodówki i chłódź przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie deser nabierze zwartek konsystencji, a podczas krojenia nie będzie się łamał czy szarpał. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też