Ciastka z nutellą — ulubieniec każdego łakomczucha. Przepis jest prosty

 Ciastka z nutellą
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka z nutellą

  • 0.5 Szklanka Nutella
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Jajko
  • 100 g Masło
  • 0.25 Szklanka Kakao
  • 0.75 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 100 g Dropsy czekoladowe

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Mąkę pszenną, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz skrobię ziemniaczaną wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie dodaj nutellę oraz jajko i ponownie wymieszaj. 

  4. 4

    Do miski z utartym masłem dodaj sypkie składniki i miksuj je do otrzymania jednolitej masy.

  5. 5

    Następnie do masy na ciastka z nutellą dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj składniki, za pomocą łyżki. Nabieraj nią równe porcje ciasta, a następnie formuj z nich kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. 

  6. 6

    Ciastka z nutellą piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Po tym, czasie wyciągnij wypiek z kuchenki i przełóż na kratkę, pozostawiając do całkowitego wystudzenia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też