Ciastka z nutellą — ulubieniec każdego łakomczucha. Przepis jest prosty
Ciastka z nutellą to prosty i szybki przepis, uwielbiany przez wszystkich miłośników czekolady. To zdecydowanie jedna z najłatwiejszych receptur na domowy deser, która nie sprawi trudności nawet początkującym pasjonatom słodkich wypieków. Łakoć ten sprawdzi się fantastycznie podczas wielu przyjęć. Dodatkowo te słodkie, delikatne ciasteczka z pewnością umilą nawet najbardziej zabiegany dzień. Ciastka z nutellą najlepiej zajadać, maczając je w szklance zimnego mleka. Ostrzegamy, że to przysmak, któremu nie da się oprzeć, dlatego warto od razu przyrządzić ten czekoladowy rarytas w większej ilości, aby smakowitych ciasteczek dla nikogo nie zabrakło.
Składniki
Ciastka z nutellą
- 0.5 Szklanka Nutella
- 1 Szczypta Sól
- 1 Jajko
- 100 g Masło
- 0.25 Szklanka Kakao
- 0.75 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
- 100 g Dropsy czekoladowe
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Mąkę pszenną, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz skrobię ziemniaczaną wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
- 3
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie dodaj nutellę oraz jajko i ponownie wymieszaj.
- 4
Do miski z utartym masłem dodaj sypkie składniki i miksuj je do otrzymania jednolitej masy.
- 5
Następnie do masy na ciastka z nutellą dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj składniki, za pomocą łyżki. Nabieraj nią równe porcje ciasta, a następnie formuj z nich kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
- 6
Ciastka z nutellą piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 12 minut. Po tym, czasie wyciągnij wypiek z kuchenki i przełóż na kratkę, pozostawiając do całkowitego wystudzenia.
Zobacz także:
Ciastka z nutellą to receptura, która z pewnością skradnie serca wszystkich dzieci. Jednak te kruche, czekoladowe łakocie uwielbiają także dorośli. Warto mieć je pod ręką, kiedy domownicy upominają się o coś słodkiego. Nawet w takiej sytuacji, ciastka z nutellą można przygotować w ekspresowym tempie, ponieważ przepis gotowy jest po 30 minutach.
Ciastka z nutellą to deser, który zawsze znika z talerzy w okamgnieniu. Warto je przygotować wraz z najmłodszymi domownikami. Zaangażowanie maluchów we wspólne wykonanie ciasteczek to fantastyczny pomysł na tworzenie wspólnych wspomnień, które na długo pozostaną w pamięci członków rodziny.
Zobacz także: Ciasto z nutellą bez pieczenia, do którego potrzeba tylko kilku składników
Na jakie okazje przygotować ciastka z nutellą?
Ciastka z nutellą to receptura, która uświetni wiele uroczystości. Wspaniale komponują się jako dodatek do kawy, herbaty czy gorącego mleka, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Łakoć ten z uwagi na poręczy kształt można z łatwością zajadać, nie ryzykując ewentualnym zabrudzeniem odświętnego ubrania. Z tego względu ciastka z nutellą to doskonała przekąska serwowana nierzadko podczas bankietów typu angielskiego, czyli takich, które odbywają się w formie stojącej. To ponadto fantastyczny deser podczas kinderbali, dedykowanych najmłodszym łasuchom. Dzieci z pewnością pokochają te podwójnie czekoladowe ciasteczka. W takim przypadku gotowy wypiek warto udekorować porcją kolorowego lukru, który podkreśli smakowity wygląd upieczonej przekąski.
Przepis na ciastka z nutellą jest często wykorzystywany jako przysmak zostawiany wraz ze szklanką mleka specjalnie dla świętego Mikołaja. Łakoć ten symbolizować ma wdzięczność dzieci za świąteczne podarunki. Z uwagi na szybki sposób przygotowania ciastka z nutellą to także doskonała receptura, po którą warto sięgnąć, gdy wszyscy domownicy mają ochotę na małe co nieco. Zamiast zaopatrywać się w sklepowe produkty, polecamy zdecydować się na zrobienie domowego deseru. Z naszego przepisu ciastka z nutellą gotowe są już po 30 minutach.