Szarlotka inflacyjna, czyli najnowszy hit internetu. Zobacz, jak zrobić tani, ale wciąż pyszny deser

Szarlotka inflacyjna
Źródło: Shutterstock/AS Foodstudio

Składniki

Szarlotka inflacyjna

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 kg Jabłko
  • 0.5 Szklanka Olej
  • Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Umyte jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Jeśli wolisz, owoce można pokroić na mniejsze kawałki lub przerobić na gładki mus.

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj formę na ciasto. Brzegi formy możesz wysmarować tłuszczem lub wyłożyć brytfankę arkuszem papieru do pieczenia. 

  3. 3

    Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera. Po chwili partiami wsypuj cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Pamiętaj, żeby nie przerywać miksowania masy.

  4. 4

    Do uzyskanego ciasta dodaj olej i kontynuuj mieszanie masy. 

  5. 5

    Uzyskane ciasto przełóż do przygotowanej formy. Na górę wyłóż jabłka w dowolnie sporządzonej formie i włóż szarlotkę do nagrzanego piekarnika. Placek piecz przez 30 minut, a przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też