Prosta nalewka z rabarbaru, której musisz spróbować

Nalewka z rabarbaru
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z rabarbaru

  • 1 szklanki Cukier
  • 1 kg Rabarbar
  • 0.5 Litr Spirytus
  • 300 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Rabarbar dokładnie umyj, usuwając wszystkie zanieczyszczenia. Następnie pokrój warzywo w kostkę.

  2. 2

    Pokrojony rabarbar umieść w dużym słoiku i zasyp cukrem. Możesz odstawić naczynie na kilka godzin lub na całą noc, by cukier mógł się rozpuścić w soku z rabarbaru, jednak nie jest to obowiązkowy krok przepisu. Na tym etapie do słoja możesz wrzucić kilka kawałków pokrojonych truskawek lub porzeczek.

  3. 3

    Wodę wymieszaj ze spirytusem i wlej do naczynia z rabarbarem oraz cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie mocno zakręć słój i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 dni. Pamiętaj, by co jakiś czas zakołysać słojem — czynność ta sprawi, że smaki dokładnie się połączą.

  4. 4

    Po upływie miesiącu starannie przefiltruj nalewkę z rabarbaru. Najwygodniej zrobić to, przelewając trunek przez ściereczkę muślinową lub kilka warstw gazy. Odciśnij również owoce, aby zebrać cały sok. 

  5. 5

    Gotową nalewkę z rabarbaru rozlej do czystych butelek i odstaw do “leżakowania” na 3 miesiące. Oczywistym jest fakt, że nalewka z rabarbaru będzie jeszcze lepsza po 4-6 miesiącach “leżakowania” w zacienionym miejscu, dlatego jeśli Ci się nie śpieszy — daj jej troszkę więcej czasu. Tak przygotowaną rabarbarówkę podawaj schłodzoną z dodatkiem lodu lub jako dodatek do drinka.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też