Prosta nalewka z rabarbaru, której musisz spróbować
Nalewka z rabarbaru posiada piękny, intensywny kolor i smakuje równie dobrze, co wygląda. Z naszym przepisem bez problemu zrobi ją nawet osoba, która nie ma doświadczenia w wykonywaniu własnych trunków. Nadaje się nie tylko do samodzielnej degustacji, ale też jako dodatek do drinków i koktajli alkoholowych. Do przygotowania nalewki z rabarbaru potrzebne są zaledwie 4 składniki. Gwarantujemy, że rabarbarówka na pewno zachwyci Cię smakiem, stanowiąc świetne uzupełnienie domowej spiżarki.
Składniki
Nalewka z rabarbaru
- 1 szklanki Cukier
- 1 kg Rabarbar
- 0.5 Litr Spirytus
- 300 ml Woda
Przygotowanie
- 1
Rabarbar dokładnie umyj, usuwając wszystkie zanieczyszczenia. Następnie pokrój warzywo w kostkę.
- 2
Pokrojony rabarbar umieść w dużym słoiku i zasyp cukrem. Możesz odstawić naczynie na kilka godzin lub na całą noc, by cukier mógł się rozpuścić w soku z rabarbaru, jednak nie jest to obowiązkowy krok przepisu. Na tym etapie do słoja możesz wrzucić kilka kawałków pokrojonych truskawek lub porzeczek.
- 3
Wodę wymieszaj ze spirytusem i wlej do naczynia z rabarbarem oraz cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie mocno zakręć słój i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 30 dni. Pamiętaj, by co jakiś czas zakołysać słojem — czynność ta sprawi, że smaki dokładnie się połączą.
- 4
Po upływie miesiącu starannie przefiltruj nalewkę z rabarbaru. Najwygodniej zrobić to, przelewając trunek przez ściereczkę muślinową lub kilka warstw gazy. Odciśnij również owoce, aby zebrać cały sok.
- 5
Gotową nalewkę z rabarbaru rozlej do czystych butelek i odstaw do “leżakowania” na 3 miesiące. Oczywistym jest fakt, że nalewka z rabarbaru będzie jeszcze lepsza po 4-6 miesiącach “leżakowania” w zacienionym miejscu, dlatego jeśli Ci się nie śpieszy — daj jej troszkę więcej czasu. Tak przygotowaną rabarbarówkę podawaj schłodzoną z dodatkiem lodu lub jako dodatek do drinka.
Zobacz także:
Rabarbar to warzywo, które znajdziemy w większości ogródków na wsi. Nie da się ukryć, że wielu osobom przypomina on smak dzieciństwa — właśnie przez łatwość w uprawie. Produkt cechuje się licznymi wartościami leczniczymi, witaminami, a w dodatku, jest niskokaloryczny. Nierzadko wykorzystuje się go do wykonywania przetworów, jak konfitury, dżemy czy kompoty i choć nalewka z rabarbaru nie jest najpopularniejszym trunkiem, to zdecydowanie warto ją przygotować. To połączenie słodkich i kwaśnych smaków na pewno zachwyci Waszych gości.
Zobacz także: Słodko-kwaskowaty dżem z rabarbaru — przetwór dla fanów rzewienia
Nalewka z rabarbaru — propozycje podania
Rabarbarówka, choć świetnie smakuje samodzielnie, równie dobrze sprawdza się jako składnik do tworzenia wybornych drinków. Przepyszną propozycją podania jest połączenie nalewki z rabarbaru z prosecco i kostkami lodu. Drink ten uwielbiany jest zwłaszcza przez kobiety, przez wzgląd na słodki, a wciąż orzeźwiający smak.
Raz skosztowana nalewka z rabarbaru stanie się tradycyjnym trunkiem, sporządzanym w Twoim domu. Warto posiadać ją w swojej kolekcji domowych alkoholi, nie tylko przez wzgląd na prostotę przygotowania i uniwersalny smak, ale także przez witaminy, które są w niej zawarte. Nalewka z rabarbaru jest również niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem może zastąpić sklepowe propozycje, odznaczające się zazwyczaj długi składem i zbędnymi dodatkami.
Jak urozmaicić tradycyjny smak nalewki z rabarbaru?
Do stworzenia nalewki z rabarbaru można użyć dodatkowych składników, takich jak truskawki czy czerwona porzeczka, urozmaicając podstawową formę trunku. My jednak stawiamy na klasyczną rabarbarówkę, sporządzoną z zaledwie 4 składników. Przepis na tradycyjną nalewkę z rabarbaru oraz wskazówki, jak zrobić ją krok po kroku znajdziesz poniżej.