Klasyczny przepis na lekkie naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki z mąki kukurydzianej to przepis, który w ostatnich latach bardzo intensywnie zyskuje na popularności. Są one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych placków przygotowanych z mąki pszennej. Naleśniki z mąki kukurydzianej to także idealny zamiennik dla osób na diecie bezglutenowej, dzięki czemu bez obaw mogą je przygotować osoby z celiakią lub nietolerancją tej grupy białek.
Składniki
Naleśniki z mąki kukurydzianej
- 200 Mleko
- 1 łyżeczka Cukier
- 2 Jajko
- 110 g Mąka kukurydziana
- 25 g Skrobia kukurydziana
- 10 ml Olej rzepakowy
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Mleko, mąkę, cukier, jajka, skrobię, olej oraz sól umieść w misce i starannie wymieszaj za pomocą rózgi, blendera lub miksera. Niezwykle ważne jest to, aby ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej nie zawierało żadnych grudek.
- 2
Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie odrobinę zgęstnieje. Można je także przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
- 3
Na nagrzaną patelnię do naleśników wylewaj za pomocą chochli porcję ciasta, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Placki obracaj na drugą stronę po ok. 60 sekundach, a następnie smaż je przez kolejne 30 sekund. Rumiane naleśniki układaj na dużym talerzu. Czynności te powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta na naleśniki z mąki kukurydzianej.
- 4
Gotowe naleśniki z mąki kukurydzianej można spożywać od razu po przygotowaniu. Jeśli mają być wykorzystane nieco później, wystarczy przykryć je folią spożywczą, aby zapobiec wysuszeniu ciasta. Przed serwowaniem połącz je z ulubionymi dodatkami — w tym przypadku doskonale sprawdzą się zarówno wytrawne, jak i słodkie smarowidła bądź nadzienia.
Zobacz także:
Naleśniki z mąki kukurydzianej to pomysł na pożywny posiłek o każdej porze dnia. W zależności od zaproponowanego farszu można je przygotować na śniadanie, obiad, kolację lub lekką przekąskę. Przepis jest niezwykle uniwersalny — można je serwować zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.
Naleśniki z mąki kukurydzianej to receptura, którą warto znać. Są niezwykle łatwe w przyrządzeniu i można je wykorzystać do przygotowania wielu smakowitych potraw, tak samo, jak tradycyjne naleśniki z mąki pszennej.
Z czym podawać naleśniki z mąki kukurydzianej?
Naleśniki z mąki kukurydzianej to wielofunkcyjny przepis, który może stanowić podstawę wielu różnorodnych dań. Będą smakowały wyśmienicie zarówno ze składnikami wytrawnymi, jak i słodkimi. Doskonale sprawdzi się dodatek twarogu z owocami, kawałkami prażonych jabłek, czy pasty daktylowej. Wiele osób najbardziej lubi zajadać się tradycyjnymi naleśnikami z mąki kukurydzianej z dżemem truskawkowym. Jest to jeden ze smaków dzieciństwa, kojarzony z latami beztroski. Placki na słodko smakują również rewelacyjnie z masłem orzechowym i plastrami banana lub jogurtem naturalnym i słodkimi truskawkami.
Fani wytrawnych smaków koniecznie powinni wypróbować przepisu na naleśniki z mąki kukurydzianej z farszem meksykańskim. Fasola, kukurydza i papryka to wyśmienite trio, któremu ciężko się oprzeć. Jeśli nie masz pomysłu na sycący obiad, zdecydowanie polecamy spróbować tego przepisu. Smakują również fantastycznie z nadzieniem pieczarkowym lub szpinakowym. Rekomendujemy ponadto przygotowanie naleśników z mąki kukurydzianej zapiekanych w piekarniku z sosem pomidorowym i mozzarellą. To proste połączenie obejmujące podstawowe produkty może okazać się Twoim ulubionym. Co więcej, naleśniki z mąki kukurydzianej można przygotować także z farszem mięsnym lub rybnym.
Zobacz także: Fantastyczne naleśniki po meksykańsku