Klasyczny przepis na lekkie naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki z mąki kukurydzianej

  • 200 Mleko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 2 Jajko
  • 110 g Mąka kukurydziana
  • 25 g Skrobia kukurydziana
  • 10 ml Olej rzepakowy
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mleko, mąkę, cukier, jajka, skrobię, olej oraz sól umieść w misce i starannie wymieszaj za pomocą rózgi, blendera lub miksera. Niezwykle ważne jest to, aby ciasto na naleśniki z mąki kukurydzianej nie zawierało żadnych grudek.

  2. 2

    Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie odrobinę zgęstnieje. Można je także przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

  3. 3

    Na nagrzaną patelnię do naleśników wylewaj za pomocą chochli porcję ciasta, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Placki obracaj na drugą stronę po ok. 60 sekundach, a następnie smaż je przez kolejne 30 sekund. Rumiane naleśniki układaj na dużym talerzu. Czynności te powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta na naleśniki z mąki kukurydzianej.

  4. 4

    Gotowe naleśniki z mąki kukurydzianej można spożywać od razu po przygotowaniu. Jeśli mają być wykorzystane nieco później, wystarczy przykryć je folią spożywczą, aby zapobiec wysuszeniu ciasta. Przed serwowaniem połącz je z ulubionymi dodatkami — w tym przypadku doskonale sprawdzą się zarówno wytrawne, jak i słodkie smarowidła bądź nadzienia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też