Super lekkie ciasto ryżowe bez dodatku mąki. Przepis na zaskakujący wypiek

Ciasto ryżowe
Źródło: Shutterstock/Ildi Papp

Składniki

  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 litr Mleko
  • 200 g Ryż długoziarnisty
  • 4 sztuki Jajko
  • Skórka z pomarańczy
  • 250 g Orzechy

Dodatki

  • Owoce
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Do niedużego garnka wlej mleko i postaw naczynie na palniku. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego biały ryż długoziarnisty. Całość gotuj razem na małym płomieniu. 

  2. 2

    Po chwili do rondelka dodaj startą skórkę z pomarańczy i kontynuuj obróbkę termiczną.

  3. 3

    Po 30 minutach gotowania ryżu konsystencja mieszanki powinna stać się kleista i widocznie gęstsza. Po tym czasie wyłącz palnik i odłóż naczynie, żeby kleik mógł się ostudzić.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  5. 5

    Następnie oddziel białka od żółtek.

  6. 6

    Białka ubij mikserem na sztywną pianę.

  7. 7

    Zaraz potem do przestudzonej mieszanki ryżowej dodaj biały cukier oraz żółtka. Podane komponenty starannie wymieszaj. Po chwili do masy dodaj również ubitą pianę z białek oraz wybrane orzechy (można dodać także bakalie). Całość wymieszaj.

  8. 8

    Przygotuj formę na ciasto z ryżowe, wykładając ją kawałkiem papieru do pieczenia. Polecamy wykorzystać tortownicę.

  9. 9

    Zrobione ciasto umieść w formie i włóż do nagrzanego piekarnika. Placek powinien się piec przez 50 minut.

  10. 10

    Gotowe ciasto z ryżem wyciągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia. Tuż przed serwowaniem wypieku polecamy ozdobić je ulubionymi owocami oraz odrobiną cukru pudru. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też