Klocki wafle — najlepszy przepis na przysmak dzieciństwa

Klocki wafle
Źródło: GettyImages

Składniki

Klocki wafle

  • 0.5 Kostka Masło
  • 1 opakowanie Wafle kwadratowe
  • 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
  • 100 g Mielone orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Puszkę mleka skondensowanego włóż do rondelka, a następnie zalej wodą, tak aby cała została przykryta płynem. Postaw garnuszek na palniku o średniej mocy i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez 3 godziny, a następnie wyciągnij powstały kajmak i pozostaw go do wystudzenia.

  2. 2

    Masło ubij na jasną, puszystą masę, po czym powoli dodawaj masę kajmakową, cały czas ubijając. Gdy krem stanie się jednolity, dodaj zmielone orzechy i starannie wszystko wymieszaj.

  3. 3

    Masą kajmakowo-orzechową przekładaj wafle, a na wierzchu połóż suchy andrut. Tak przygotowane klocki wafle obciąż, wykorzystując drewnianą deskę i schowaj w lodówce, pozostawiając na przynajmniej 60 minut. Po wskazanym czasie klocki wafle pokrój na prostokątne kawałki. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też