Pancakes jogurtowe dla całej rodziny. Ten przepis zostanie z Wami na dłużej
Pancakes jogurtowe to sprawdzony sposób na udane śniadanie, podwieczorek lub kolację. To nic innego jak smakowite naleśniki, które wyróżniają się puszystą strukturą oraz grubym i okrągłym kształtem. Pancakes jogurtowe to receptura, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom posiłków na słodko. Te miękkie placuszki pasują do niezliczonej ilości rozmaitych dodatków, dzięki czemu każdy domownik wybierze składniki, które najbardziej lubi. Koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem oraz naszymi propozycjami podania tych smakowitych naleśniczków. Na pewno nie pożałujesz.
Składniki
Pancakes jogurtowe
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna
- 1 łyżka Cukier
- 3 sztuki Jajko
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 4 łyżki Jogurt naturalny
Przygotowanie
- 1
Do miseczki wlej jogurt, a następnie dodaj sodę oczyszczoną i starannie wymieszaj składniki.
- 2
Oddziel żółtka od białek.
- 3
Białka umieść w czystej misce i ubij je mikserem na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i miksuj całość przez kolejne 60 sekund.
- 4
Do ubitych białek dodaj olej rzepakowy oraz żółtka i dokładnie wszystko wymieszaj.
- 5
Mąkę pszenną przesiej przez sitko, a następnie dodaj do ubitej piany i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki stołowej lub kuchennej szpatułki. Masa na jogurtowe pancakes powinna być jednolita i nie posiadać żadnych grudek.
- 6
Połóż nieprzywierającą patelnię na palniku o średniej mocy i dobrze ją nagrzej. Następnie za pomocą łyżki stołowej lub chochelki formuj z ciasta niewielkie, okrągłe placuszki. Gdy zaczną się rumienić przewróć pancakes jogurtowe na drugą stronę i smaż przez kolejne 30 sekund, a następnie umieść je na talerzu.
Pancakes jogurtowe smakują znakomicie posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
Pancakes jogurtowe najczęściej serwowane są na śniadanie, jednak przysmak ten można zajadać niezależnie od pory dnia. Doskonałym rozwiązaniem jest również zapakowanie placuszków do pudełka śniadaniowego, aby móc cieszyć się ich smakiem również w pracy, czy w szkole. Proponowany przez nas przepis na jogurtowe pancakes opisany został dokładnie krok po kroku, dzięki czemu nawet początkujący miłośnicy gotowania wykonają przysmak bez trudu, we własnej kuchni.
Zobacz także: Pyszne placki z serka wiejskiego — przepis nie tylko na śniadanie
Na jakie okazje nadają się pancakes jogurtowe?
Domowe, pulchne placuszki nadają się na śniadanie, deser, a nawet kolację na słodko. Z racji apetycznego wyglądu i niezwykłego zapachu, który unosi się w domu podczas smażenia specjału, nietrudno jest zgromadzić bliskich przy jednym stole. Pancakes jogurtowe polecamy przyrządzić również na nieco bardziej wyszukane okazje, np. na Walentynki. Przyozdobione ulubionymi dodatkami ukochanej osoby na pewno sprawią miłą niespodziankę.
Pancakes jogurtowe — z czym je podawać?
W Ameryce jogurtowe pancakes najczęściej serwowane są z masłem, syropem klonowym oraz świeżymi owocami lub plastrami bekonu. Układa się je w stos, a na najwyższym z naleśników znajdują się wymienione dodatki. Tak przygotowane pancakes jogurtowe prezentują się niezwykle apetycznie.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać dodatki, kierując się własnymi preferencjami smakowymi. Pancakes jogurtowe można zestawić z wieloma składnikami. Wśród najbardziej popularnych sposobów podania tych puszystych placuszków, warto wyróżnić masło orzechowe, konfiturę malinową oraz syrop klonowy. Innym fantastycznym pomysłem na serwowanie tego przysmaku jest dodatek świeżych owoców, np. truskawek, kawałków białej czekolady oraz bitej śmietany.
Pancakes jogurtowe można jednak przygotować w bardziej dietetycznym wydaniu. Osoby, które dbają o zdrowy tryb życia oraz zgrabną sylwetkę mogą podać je w towarzystwie dużej ilości świeżych owoców i serka wiejskiego, który podniesie ilość białka w posiłku.