Pancakes jogurtowe dla całej rodziny. Ten przepis zostanie z Wami na dłużej

Pancakes jogurtowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Pancakes jogurtowe

  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier
  • 3 sztuki Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 4 łyżki Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Do miseczki wlej jogurt, a następnie dodaj sodę oczyszczoną i starannie wymieszaj składniki.

  2. 2

    Oddziel żółtka od białek. 

  3. 3

    Białka umieść w czystej misce i ubij je mikserem na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i miksuj całość przez kolejne 60 sekund. 

  4. 4

    Do ubitych białek dodaj olej rzepakowy oraz żółtka i dokładnie wszystko wymieszaj. 

  5. 5

    Mąkę pszenną przesiej przez sitko, a następnie dodaj do ubitej piany i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki stołowej lub kuchennej szpatułki. Masa na jogurtowe pancakes powinna być jednolita i nie posiadać żadnych grudek.

  6. 6

    Połóż nieprzywierającą patelnię na palniku o średniej mocy i dobrze ją nagrzej. Następnie za pomocą łyżki stołowej lub chochelki formuj z ciasta niewielkie, okrągłe placuszki. Gdy zaczną się rumienić przewróć pancakes jogurtowe na drugą stronę i smaż przez kolejne 30 sekund, a następnie umieść je na talerzu. 

     

    Pancakes jogurtowe smakują znakomicie posypane cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też