Kruche ciasteczka dla dzieci — pyszne, że palce lizać!

Kruche ciasteczka dla dzieci
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasteczka dla dzieci

  • 1 łyżeczka Śmietanka 18%
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 120 g Masło
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 szklanki Mąka orkiszowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    W misce umieść sypkie składniki, tj. mąkę orkiszową, cukier puder oraz proszek do pieczenia i starannie wszystko wymieszaj. Następnie dodaj kawałki masła, wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz śmietanę i zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. 

  3. 3

    Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na ok. 5 minut. 

  4. 4

    W międzyczasie wyłóż blaszkę kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Następnie wykrawaj foremkami dowolne kształty, po czym ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

  6. 6

    Kruche ciasteczka dla dzieci piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 13 minut. Gdy łakocie apetycznie się zarumienią, oznacza to, że są gotowe. Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika studź na kratce, aby nie przypaliły się od spodu.

     

    Kruche ciasteczka dla dzieci warto przyozdobić wraz z najmłodszymi domownikami polewą z gorzkiej czekolady oraz zmielonymi orzeszkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też