Przepyszne ciasto z malinami, czyli ulubieniec całej rodziny. Zobacz, jak je zrobić

Kruche ciasto z malinami
Źródło: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Składniki

Kruche ciasto z malinami

  • 100 g Cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 370 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 3 łyżki Wiórki kokosowe
  • 200 g Masło

Dodatkowo

  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 100 g Cukier
  • 0.5 kilogram Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Szykowanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do większego naczynia wsyp mąkę pszenną, a następnie dodaj zimne masło (wyciągnięte z lodówki), pokrojone na mniejsze kawałki. Do składników dodaj także proszek do pieczenia, jajko, mielony cynamon oraz cukier. Całość połącz, zagniatając ciasto ręką. Powinno zyskać konsystencję, przypominającą kruszonkę.

  2. 2

    Przygotuj formę, wykładając ją kawałkiem papieru do pieczenia. Sugerujemy zastosować kwadratową blaszkę (24 × 24 cm).

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  4. 4

    Ciasto podziel na dwie jednakowe części. Połówką wyklej dno przygotowanej blaszki. Drugą część połącz z wiórkami kokosowymi.

  5. 5

    Świeże maliny połącz ze skrobią ziemniaczaną oraz cukrem. Po delikatnym wymieszaniu składników, przełóż owoce do formy z ciastem.

  6. 6

    Na owoce wyłóż kruszonkę, czyli pozostałą część ciasta z wiórkami kokosowymi. 

  7. 7

    Kruche ciasto z malinami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Po upływie wskazanego czasu deser powinien stać się apetycznie rumiany. Wyciągnij ciasto z kuchenki i poczekaj, aż w pełni wystygnie. Po ostudzeniu wypiek można pokroić i oddać się słodkiej degustacji.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też