Przepyszne ciasto z malinami, czyli ulubieniec całej rodziny. Zobacz, jak je zrobić
Ciasto z malinami należy do ulubionych wypieków całej rodziny. Prosty sposób przygotowania i niedługi czas poświęcony na szykowanie deseru to tylko dwie zalety, a na tym nie koniec. Przepis na kruche ciasto z malinami wykonać można o dowolnej porze roku. Dlaczego? Ponieważ owoce wykorzystane do sporządzenia placka, mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Ostrzegamy, że raz upieczone ciasto z malinami powraca na stół przy każdej możliwej sposobności. Wykonaj przepis już dziś i rozpieść podniebienia swoich bliskich.
Składniki
Kruche ciasto z malinami
- 100 g Cukier
- 1 sztuka Jajko
- 370 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 3 łyżki Wiórki kokosowe
- 200 g Masło
Dodatkowo
- 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
- 100 g Cukier
- 0.5 kilogram Maliny
Przygotowanie
- 1
Szykowanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do większego naczynia wsyp mąkę pszenną, a następnie dodaj zimne masło (wyciągnięte z lodówki), pokrojone na mniejsze kawałki. Do składników dodaj także proszek do pieczenia, jajko, mielony cynamon oraz cukier. Całość połącz, zagniatając ciasto ręką. Powinno zyskać konsystencję, przypominającą kruszonkę.
- 2
Przygotuj formę, wykładając ją kawałkiem papieru do pieczenia. Sugerujemy zastosować kwadratową blaszkę (24 × 24 cm).
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.
- 4
Ciasto podziel na dwie jednakowe części. Połówką wyklej dno przygotowanej blaszki. Drugą część połącz z wiórkami kokosowymi.
- 5
Świeże maliny połącz ze skrobią ziemniaczaną oraz cukrem. Po delikatnym wymieszaniu składników, przełóż owoce do formy z ciastem.
- 6
Na owoce wyłóż kruszonkę, czyli pozostałą część ciasta z wiórkami kokosowymi.
- 7
Kruche ciasto z malinami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Po upływie wskazanego czasu deser powinien stać się apetycznie rumiany. Wyciągnij ciasto z kuchenki i poczekaj, aż w pełni wystygnie. Po ostudzeniu wypiek można pokroić i oddać się słodkiej degustacji.
Zobacz także:
Kruche ciasto z malinami oczaruje cię swoim smakiem. Wypiek nadaje się dosłownie na każdą okazję — począwszy od deseru, podawanym po niedzielnym obiedzie, kończąc na słodkim poczęstunku, serwowanym podczas dowolnej uroczystości. Niepodważalnym atutem placka z malinami jest fakt, że jego smakiem można cieszyć się, bez względu na porę roku. Latem polecamy sięgać po świeże dary natury. Z kolei zimą nic nie stoi na przeszkodzie, by do przepisu wykorzystać mrożone owoce.
Zobacz także: Przepyszne ciasto z borówkami — przepis na rozkoszny wypiek o smaku lata
Jak zrobić kruche ciasto z malinami? Sprawdzone porady i wskazówki, które warto poznać
Słodki zapach unoszący się w zakamarkach domu przyciągnie domowników do kuchni w mgnieniu oka. To doskonała okazja, by w miłej atmosferze spędzić wspólnie wolny czas. Jak przygotować pyszne ciasto z malinami? Zapewniamy — to nic trudnego!
Szykowanie przepisu rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, jajko, proszek do pieczenia, mielony cynamon oraz zimne kawałki masła i starannie zagnieść komponenty na masę, przypominającą kruszonkę. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj wiórki kokosowe, a pozostały fragment przełóż do formy i wyklej nim jej dno. Zaraz potem przygotuj owoce. Maliny połączone z cukrem i skrobią ziemniaczaną trafiają na ciasto, a na wierzch placka kruszymy pozostałą część masy (z kokosem).
Ciasto z malinami należy piec przez ok. 60 minut, w temperaturze 180 st. C. Gotowy wypiek wyciągnij z formy, dopiero gdy przestygnie.