Pieczone jabłka z aromatycznymi przyprawami

Pieczone jabłka z aromatycznymi przyprawami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Jabłko
  • 2 łyżki Miód
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 4 łyżki Dżem malinowy
  • 4 łyżeczki Płatki migdałowe
  • 4 łyżki Rodzynki

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    Umyte jabłka pozbaw ogonków, odcinając ok. ¼  powierzchni. Następnie wydrąż większą część miąższu, jednak nie wyrzucaj go. Miąższ przełóż do osobnej miseczki, wymieszaj z miodem, dżemem malinowym oraz cynamonem i rodzynkami.

  3. 3

    Jabłka napełnij słodkim nadzieniem. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i piecz przez kwadrans.

  4. 4

    W międzyczasie na suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i praż je na rumiany kolor.

  5. 5

    Po 15 minutach wyjmij faszerowane jabłka z piekarnika i pozwól im wystygnąć. Nadzienie posyp uprażonymi wcześniej płatkami migdałów i odrobiną mielonego cynamonu.

  6. 6

    Przed podaniem pieczone jabłka możesz dodatkowo udekorować, dodając listki mięty bądź posypując talerz mieszanką ulubionych orzechów, polanych miodem.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też