Pieczone jabłka z aromatycznymi przyprawami
Naszła Cię ochota na zdrowy, słodki deser? Sprawdź przepis na pieczone jabłka z miodem, cynamonem, migdałami i pysznym dżemem malinowym.
Składniki
- 4 sztuki Jabłko
- 2 łyżki Miód
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 4 łyżki Dżem malinowy
- 4 łyżeczki Płatki migdałowe
- 4 łyżki Rodzynki
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Umyte jabłka pozbaw ogonków, odcinając ok. ¼ powierzchni. Następnie wydrąż większą część miąższu, jednak nie wyrzucaj go. Miąższ przełóż do osobnej miseczki, wymieszaj z miodem, dżemem malinowym oraz cynamonem i rodzynkami.
- 3
Jabłka napełnij słodkim nadzieniem. Następnie przełóż je do żaroodpornego naczynia i piecz przez kwadrans.
REKLAMA - 4
W międzyczasie na suchą patelnię wrzuć płatki migdałów i praż je na rumiany kolor.
- 5
Po 15 minutach wyjmij faszerowane jabłka z piekarnika i pozwól im wystygnąć. Nadzienie posyp uprażonymi wcześniej płatkami migdałów i odrobiną mielonego cynamonu.
- 6
Przed podaniem pieczone jabłka możesz dodatkowo udekorować, dodając listki mięty bądź posypując talerz mieszanką ulubionych orzechów, polanych miodem.
Zobacz także: