Nalewka z jabłek — alkohol, który wzbogaci domowy barek

Nalewka z jabłek
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z jabłek

  • 250 ml Woda
  • 200 g Cukier
  • 1 kg Jabłko
  • 0.7 Litr Spirytus

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka starannie umyj w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a następnie opłucz w czystej wodzie i osusz. Tak przygotowane owoce pokrój na ćwiartki lub na plasterki i usuń z nich ogonki. Uważaj, aby do nalewki nie trafiły jabłka ze śladami pleśni lub z uszkodzoną strukturą.

  2. 2

    Jabłka wsyp do dużego, wyparzonego wcześniej słoja, po czym dodaj do niego wodę, spirytus oraz cukier. Następnie słój z całą zawartością odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 tygodni.

  3. 3

    Po wskazanym czasie otrzymaną mieszankę przecedź na sitku i przelej do wyparzonych butelek. Nalewkę z jabłek na spirytusie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też