Lekkie pralinki mascarpone, lepsze niż z cukierni. Przepis jest dziecinnie prosty

Pralinki mascarpone
Źródło: Shutterstock/5 second Studio

Składniki

Pralinki mascarpone

  • 125 g Serek mascarpone
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 1 łyżka Espresso
  • 125 g Gorzka czekolada 70%

Przygotowanie

  1. 1

    Połam na kawałki 125 g gorzkiej czekolady, a następnie wrzuć do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Naczynie umieść na małym palniku i rozpuść czekoladę, nieustannie mieszając zawartość rondelka.

  2. 2

    Do miski przełóż serek mascarpone i ubijaj go, aż zmieni konsystencję na puszystą. Zaraz potem do naczynia dodaj również rozpuszczoną, jeszcze lekko ciepłą czekoladę i wymieszaj masę za pomocą łyżki stołowej.

  3. 3

    Następnie do masy na deser dodaj zaparzone espresso. Kawa powinna być mocna. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Sporządzoną masę umieść w lodówce i pozostaw w chłodzie na 60 minut. Po tym czasie z powstałej mieszanki czekoladowej uformuj kuleczki, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia. Pralinki mascarpone ponownie włóż do lodówki.

  5. 5

    W oczekiwaniu na deser w rondelku rozpuść tabliczkę czekolady połamaną na kawałki. Gdy delikatnie przestygnie, maczaj w niej pralinki mascarpone, a następnie układaj na oddzielnym talerzu. Gdy polewa czekoladowa zastygnie pralinki, są gotowe do jedzenia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też