Lekkie pralinki mascarpone, lepsze niż z cukierni. Przepis jest dziecinnie prosty
Nie musisz być urodzonym cukiernikiem, by wykonać rozpływające się w ustach pralinki mascarpone. Nasz prosty przepis pozwoli ci stworzyć zabójczo smaczny deser, który przypadnie do gustu nawet doświadczonemu szefowi kuchni. Przygotowanie rarytasu nie należy do absorbujących zadań, a mimo to zapewniamy, że uzyskany efekt zwali cię z nóg.
Składniki
Pralinki mascarpone
- 125 g Serek mascarpone
- 1 tabliczka Gorzka czekolada
- 1 łyżka Espresso
- 125 g Gorzka czekolada 70%
Przygotowanie
- 1
Połam na kawałki 125 g gorzkiej czekolady, a następnie wrzuć do małego garnka, najlepiej z grubym dnem. Naczynie umieść na małym palniku i rozpuść czekoladę, nieustannie mieszając zawartość rondelka.
- 2
Do miski przełóż serek mascarpone i ubijaj go, aż zmieni konsystencję na puszystą. Zaraz potem do naczynia dodaj również rozpuszczoną, jeszcze lekko ciepłą czekoladę i wymieszaj masę za pomocą łyżki stołowej.
- 3
Następnie do masy na deser dodaj zaparzone espresso. Kawa powinna być mocna. Całość starannie wymieszaj.
- 4
Sporządzoną masę umieść w lodówce i pozostaw w chłodzie na 60 minut. Po tym czasie z powstałej mieszanki czekoladowej uformuj kuleczki, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia. Pralinki mascarpone ponownie włóż do lodówki.
- 5
W oczekiwaniu na deser w rondelku rozpuść tabliczkę czekolady połamaną na kawałki. Gdy delikatnie przestygnie, maczaj w niej pralinki mascarpone, a następnie układaj na oddzielnym talerzu. Gdy polewa czekoladowa zastygnie pralinki, są gotowe do jedzenia.
Zobacz także:
Słodycze to słabość większości z nas. Warto jednak pamiętać, że frykasy przyrządzone we własnym domu zazwyczaj są nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie zdrowsze. Wytłumaczenie jest bardzo proste — to my decydujemy o tym, jakie składniki znajdą się w szykowanych słodkościach. Jeżeli zastanawiasz się, jaki przepis zaskoczy twoich domowników i zaproszonych gości, mamy świetną propozycję, która na pewno cię nie zawiedzie. Lekkie pralinki mascarpone z każdym kęsem rozpływają się w ustach, a ich konsystencja nie ma sobie równych. Idealnie pasują jako podwieczorek serwowany w towarzystwie kawy, herbaty, lemoniady czy innego lubianego napoju. Podpowiadamy również, że sprawdzą się znakomicie jako deser podawany zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom.
Zobacz także: Pralinki czekoladowe — rarytas, idealny na świętowanie wyjątkowych chwil
Jak zrobić pralinki mascarpone we własnym domu? Przepis krok po kroku
Zanim zaczniesz szykować deser, najpierw wyciągnij z lodówki serek mascarpone. Musi się ocieplić do temperatury pokojowej, dlatego najlepiej pozostawić go na kuchennym blacie. Następnie połam czekoladę na kawałki i rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu. Gdy mascarpone osiągnie pokojową temperaturę, ubij serek za pomocą miksera, aby masa stała się puszysta. Zaraz potem do serka dodaj rozpuszczoną czekoladę, a po wymieszaniu wlej zaparzone espresso. Tak przygotowana masa czekoladowa musi trafić do lodówki, najlepiej na 60 minut.
W międzyczasie można przygotować polewę do obtoczenia pralinek mascarpone. Tym razem w rondelku rozpuść całą tabliczkę czekolady. Powinna lekko przestygnąć, jednak wciąż być ciepła. Ostatnim krokiem jest obtoczenie kuleczek w czekoladzie. Gdy polewa stężeje, deser nadaje się do degustacji. Temperatura, w jakiej przechowywany jest rarytas, ma ogromne znaczenie. To od niej zależy konsystencja słodyczy. Do chwili serwowania pralinek mascarpone polecamy schładzać je w lodówce. Niezjedzone kuleczki przechowuj w chłodzie, dzięki temu deser będzie nadawał się do jedzenia przez dłuższy czas.