Świąteczne słodycze — poznaj przepis na wyborne praliny orzechowe

Praliny orzechowe z daktylami
Źródło: GettyImages

Składniki

Praliny orzechowe z daktylami

  • 5 łyżeczek Masło orzechowe
  • 100 g Suszone daktyle
  • 100 g Orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Daktyle umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Pozostaw je na ok. 30 minut, aby nieco zmiękły. 

  2. 2

    Orzechy laskowe umieść w robocie kuchennym, blenderze lub młynku do mielenia kawy i zmiel je na mąkę. 

  3. 3

    Daktyle odcedź z wody i przełóż do naczynia ze zmielonymi orzechami. Do miski dodaj także masło orzechowe, a następnie wszystkie składniki zblenduj, aby otrzymać jednolitą konsystencję.

  4. 4

    Gdy masa stanie się zwarta i klejąca, zacznij lepić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.

  5. 5

    Gotowe praliny orzechowe z daktylami układaj w papilotkach. Przed podaniem, praliny orzechowe z daktylami przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też