Świąteczne słodycze — poznaj przepis na wyborne praliny orzechowe
Słodycze to jeden z nieodzownych elementów świąt. Podczas pieczenia unoszące się po domowych zakamarkach zapachy korzennych przypraw oraz cytrusów to dla wielu osób jedno z najprzyjemniejszych wspomnień dzieciństwa. Świąteczne słodycze niewątpliwie najlepiej smakują przygotowane wspólnie z najbliższymi, co pozwala poczuć klimat zbliżającego się wydarzenia. Wśród najbardziej popularnych wypieków nie sposób pominąć: pierniczków, makowca czy sernika. Jednak współcześnie na wigilijnym stole pojawia się coraz więcej słodyczy na święta, które odbiegają smakiem i wyglądem od tradycyjnych łakoci. Jedną z doskonałych receptur dla osób, które pragną przygotować coś nietypowego, a zarazem pysznego są praliny orzechowe z daktylami.
Składniki
Praliny orzechowe z daktylami
- 5 łyżeczek Masło orzechowe
- 100 g Suszone daktyle
- 100 g Orzechy laskowe
Przygotowanie
- 1
Daktyle umieść w misce i zalej wrzącą wodą. Pozostaw je na ok. 30 minut, aby nieco zmiękły.
- 2
Orzechy laskowe umieść w robocie kuchennym, blenderze lub młynku do mielenia kawy i zmiel je na mąkę.
- 3
Daktyle odcedź z wody i przełóż do naczynia ze zmielonymi orzechami. Do miski dodaj także masło orzechowe, a następnie wszystkie składniki zblenduj, aby otrzymać jednolitą konsystencję.
- 4
Gdy masa stanie się zwarta i klejąca, zacznij lepić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
- 5
Gotowe praliny orzechowe z daktylami układaj w papilotkach. Przed podaniem, praliny orzechowe z daktylami przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce.
Zobacz także:
Świąteczne słodycze to nie tylko pierniczki, ciasto piernikowe, keks czy serniki różnej maści. Poza korzennymi przysmakami na stole świątecznym pojawiają się bowiem inne łakocie, takie jak kruche rogaliki, ciasteczka z konfiturą, bajaderki, ptysie czy rozpływające się w ustach praliny.
Słodycze na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się z wykorzystaniem mnóstwa bakalii, maku, twarogu oraz korzennych przypraw. Nie sposób zapomnieć także o kandyzowanej skórce pomarańczy czy marcepanie. To bez wątpienia składniki, które przez wiele osób kojarzone są wyłącznie z sezonem zimowym i warto się w nie zaopatrzyć, gdy zbliża się ten najpiękniejszy okres w roku.
Świąteczne słodycze są uwielbiane nie tylko za swój wyjątkowy, charakterystyczny smak. Ważna jest także atmosfera podczas wspólnych zakupów, przygotowań, pieczenia, a na końcu, konsumowania przyrządzonych łakoci. Praliny orzechowe z daktylami to przepis, który pokochają całe rodziny. Z łatwością można go wykonać z pomocą najmłodszych domowników, wspólnie celebrując zbliżającą się wigilię. Co więcej, jest to receptura na zdrowe i odżywcze świąteczne słodycze — nie zawierają one cukru oraz innych niechcianych dodatków.
Zobacz także: Ciasteczka cynamonowe — aromatyczne i supersmaczne
Praliny orzechowe z daktylami — jak przygotować
Poszukując oryginalnego przepisu na świąteczne słodycze, polecamy przygotować recepturę na praliny orzechowe z daktylami. Przysmak ten można modyfikować na wiele różnych sposobów, aby jak najbardziej przypadł do gustu domowników oraz zaproszonych gości.
Słodycze na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się z dodatkiem korzennych przypraw. Zasada ta nie została złamana w przypadku przepisu na smakowite pralinki orzechowe z daktylami, ponieważ można dodać do nich niewielką ilość mielonego cynamonu lub kardamonu. Przysmak ten warto wzbogacić w dodatek migdałów, które będą doskonałym i chrupiącym dodatkiem. Należy umieścić je w całości wewnątrz bakaliowej kuleczki, a pozostałe kroki przepisu, wykonać bez zbędnych modyfikacji.
Te znakomite świąteczne słodycze warto także zanurzyć w roztopionej czekoladzie, a następnie posypać wiórkami kokosa czy liofilizowanymi owocami. Polewę czekoladową można także zastąpić zwykłym kakao — w takim przypadku pralinki orzechowe z daktylami będą przypominały znane wszystkim trufle.