Moczka wigilijna — tradycyjna receptura świąteczna

Moczka wigilijna —
Źródło: GettyImages

Składniki

Moczka wigilijna

  • 150 g Rodzynki
  • 200 g Suszone śliwki
  • 250 ml Piwo ciemne
  • 250 g Obrane migdały
  • 150 g Figi suszone
  • 100 g Łuskane orzechy włoskie
  • 2 litry Kompot owocowy
  • 150 g Orzechy laskowe
  • 200 g Suszony piernik miodowy
  • Sól
  • Cukier
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Kompot owocowy umieść w dużym garnku i zagotuj. Następnie dodaj obrane migdały i gotuj przez 15 minut.

  2. 2

    Po tym czasie do garnka dodaj śliwki, rodzynki, figi, orzechy laskowe oraz orzechy włoskie i całość ponownie doprowadź do wrzenia. 

  3. 3

    Suszony piernik miodowy zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozkrusz w palcach. Wymieszaj go z zimnym piwem i dodaj do gotującego się kompotu.

  4. 4

    Moczkę wigilijną przypraw sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Gotuj ją jeszcze przez kilkanaście minut, aby zgęstniała. Moczka wigilijna smakuje wyśmienicie podana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też