Siemieniotka wigilijna — szczypta polskiej tradycji na świątecznym stole
Siemieniotka to zupa, która od dekad jest podawana jako jedna z tradycyjnych potraw polskich na wigilijnym stole. Przygotowuje się ją z wykorzystaniem nasion konopi i surowego mleka. Swoją popularność niegdyś zawdzięczała wierzeniom, według których miała stanowić ochronę przed wrzodami czy świerzbem. Największą popularnością niezmiennie cieszy się na Śląsku oraz w Małopolsce, gdzie również współcześnie wiele osób przygotowuje ten wyjątkowy smakołyk. Siemieniotka to przepis łatwy w przygotowaniu, jednak dość czasochłonny. Warto jednak przyrządzić tę wyjątkową polewkę na święta Bożego Narodzenia, a z pewnością nada im nietuzinkowego charakteru.
Składniki
Siemieniotka
- 2 litry Świeże mleko surowe
- 100 g Masło
- 600 g Ziarna konopi
- 2 sztuki Bułka pszenna
- 60 g Mąka pszenna
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Nasiona konopi starannie przepłucz i umieść w dużym garnku, a następnie zalej ziarenka 1 l zimnej wody. Pozostaw je na minimum 8 godzin w celu namoczenia.
- 2
Po tym czasie garnek z nasionami postaw na palniku o średniej mocy i zagotuj, nie zmieniając wody zastosowanej podczas moczenia. Utrzymuj wrzenie przez minimum 2 godziny. Ziarna powinny popękać, a ich biały miąższ stać się wyraźnie widoczny. Kiedy to nastąpi, nasiona odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- 3
Wystudzone konopie zmiel, następnie umieść je w garnku, dodaj 3 szklanki gorącej wody i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez następne 20 minut, a po tym czasie odcedź nasiona i ponownie je przepłucz.
- 4
Wywar połącz z płynem, w którym były płukane nasiona i przecedź przez sito o drobnej gramaturze.
- 5
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną i mieszaj całość przez ok. 2-3 minuty, po czym wlej szklankę mleka i zagotuj.
- 6
Do wywaru z konopi dodaj gorące mleko, zasmażkę z mąki i masła, a następnie zagotuj.
- 7
Siemieniotkę dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz cukrem.
- 8
Bułki pokrój w kostkę i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C na ok. 5 minut, do chwili zarumienienia. Siemieniotkę podawaj z samodzielnie przygotowanymi grzankami.
Zobacz także:
Siemieniotka to potrawa staropolska, dlatego nie wszystkie składniki z łatwością można zakupić w każdym sklepie. Warto jednak dołożyć wszelkich starań, aby zdobyć niecodzienne składowe do przygotowania tej smakowitej receptury. Zupa wigilijna siemieniotka strukturą przypomina gęsty krem. Jest niebywale sycąca i pożywna, a zestawiona z odpowiednimi dodatkami może także z powodzeniem stanowić jednodaniowy obiad poświąteczny. Zapoznaj się z poniższą recepturą, aby dowiedzieć się, jak przygotować ten tradycyjny przysmak kuchni polskiej.
Zobacz także: Faramuszka — poznaj przepis na tradycyjne danie świąteczne kuchni polskiej
Siemieniotka — jak ją przygotować?
Zupa wigilijna siemieniotka to przepis, który można przygotować z łatwością we własnym domu, jednak należy zacząć odpowiednio wcześnie, z uwagi na długi czas przygotowania. Cały proces wykonania tego smakołyku należy rozpocząć od moczenia nasion konopi, co najlepiej zrobić dzień wcześniej, pozostawiając ziarenka na całą noc w wodzie. Zupę siemieniotkę można wykonać zarówno z dodatkiem mleka, jak i słodkiej śmietanki. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepiej przyrządzić tę polewkę z wykorzystaniem świeżego mleka krowiego. Właśnie w takiej odsłonie będzie przypominał tradycyjny przepis, przygotowywany przez gospodynie od pokoleń. Siemieniotka wigilijna może być serwowana z domowymi grzankami, wyśmienicie smakuje także serwowana z kaszą gryczaną, która nadaje zupie wyrazistości.