Siemieniotka wigilijna — szczypta polskiej tradycji na świątecznym stole

Siemieniotka
Źródło: GettyImages

Składniki

Siemieniotka

  • 2 litry Świeże mleko surowe
  • 100 g Masło
  • 600 g Ziarna konopi
  • 2 sztuki Bułka pszenna
  • 60 g Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Nasiona konopi starannie przepłucz i umieść w dużym garnku, a następnie zalej ziarenka 1 l zimnej wody. Pozostaw je na minimum 8 godzin w celu namoczenia.

  2. 2

    Po tym czasie garnek z nasionami postaw na palniku o średniej mocy i zagotuj, nie zmieniając wody zastosowanej podczas moczenia. Utrzymuj wrzenie przez minimum 2 godziny. Ziarna powinny popękać, a ich biały miąższ stać się wyraźnie widoczny. Kiedy to nastąpi, nasiona odcedź i pozostaw do wystudzenia. 

  3. 3

    Wystudzone konopie zmiel, następnie umieść je w garnku, dodaj 3 szklanki gorącej wody i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez następne 20 minut, a po tym czasie odcedź nasiona i ponownie je przepłucz. 

  4. 4

    Wywar połącz z płynem, w którym były płukane nasiona i przecedź przez sito o drobnej gramaturze. 

  5. 5

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną i mieszaj całość przez ok. 2-3 minuty, po czym wlej szklankę mleka i zagotuj. 

  6. 6

    Do wywaru z konopi dodaj gorące mleko, zasmażkę z mąki i masła, a następnie zagotuj. 

  7. 7

    Siemieniotkę dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz cukrem. 

  8. 8

    Bułki pokrój w kostkę i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C na ok. 5 minut, do chwili zarumienienia. Siemieniotkę podawaj z samodzielnie przygotowanymi grzankami. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też