Wigilijna zupa migdałowa — przepis na tradycyjną polewkę kresową

Zupa migdałowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa migdałowa

  • 1 litr Mleko
  • 2 łyżki Miód
  • 50 g Suszona żurawina
  • 1 laska Cynamon
  • 40 g Płatki migdałowe
  • 150 g Migdały
  • 100 g Ryż
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Migdały zalej wrzącą wodą i odłóż na bok na kwadrans. Po 15 minutach skórka orzechów powinna zmięknąć i łatwo od nich odchodzić. Obierz migdały i zblenduj je tak, by uzyskać gładką konsystencję. 

  3. 3

    Płatki migdałowe upraż w rozgrzanym piekarniku, wysypując je na blaszkę. Po upływie 5 minut wyciągnij je z piekarnika.

  4. 4

    Do większego garnka dodaj mleko i połącz je ze zblendowanymi migdałami. Następnie dodaj cynamon w kawałku oraz masło i doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki się zagotują, wyciągnij z garnka laskę cynamonu.

  5. 5

    Ugotuj ryż według instrukcji, którą znajdziesz na opakowaniu wybranego produktu.

  6. 6

    Na koniec zupę migdałową dopraw, dodając do niej miód, sok wyciśnięty z cytrynu, sól oraz kawałki żurawiny. Przed podaniem zupę udekoruj uprażonymi płatkami migdałowymi. Posiłek podawaj z ugotowanym ryżem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też