O niebo lepsze niż te ze sklepu ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej. Do zakochania!

Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Źródło: Shutterstock/Sjarell

Składniki

Składniki na ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej

  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 6 ząbków Czosnek
  • 1 pęczek Koperek
  • 1 szklanki Sól
  • 9 szklanek Woda

Składniki na zalewę do ogórków kanapkowych

  • 2 sztuki Cebula
  • 3 szklanek Woda
  • 3 łyżki Cukier
  • 2.5 szklanek Ocet 10%
  • 10 g Kurkuma
  • 1 łyżeczka Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Gorczyca
  • 4 listki Liście laurowe
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ogórków kanapowych w zalewie słodko-kwaśnej zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych. Następnie ścieramy je na tarce na długie cienkie plastry, lub jeśli wolicie na małe okrągłe plasterki.

  2. 2

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

  3. 3

    Plastry ogórków przekładamy do miski i zalewamy je na trzy godzinny roztworem szklanki soli rozpuszczonej w dziewięciu szklankach wody. Najlepiej przygotować ten roztwór wcześniej i pozwolić soli dokładnie się rozpuścić.

  4. 4

    Po upłynięciu wskazanego krok wyżej czasu, odcedzamy plastry ogórków i pozbywamy się roztworu.

  5. 5

    Przygotowujemy słoiki – muszą być nieuszkodzone, dokładnie umyte – zarówno część szklana, jak i metalowa zakrętka, oraz wyparzone wrzątkiem.

  6. 6

    Plastry ogórków przekładamy do słoików.

  7. 7

    Czas na przygotowanie słodko-kwaśnej zalewy. Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy cukier, ocet, kurkumę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i cebulę. Wszystkie składniki doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans. Kiedy zalewa słodko-kwaśna będzie gotowa, ostrożnie zalewamy nią ogórki w słoikach.

  8. 8

    Kolejny etap do proces pasteryzacji. Jak? Na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki z ogórkami w zalewie słodko-kwaśnej tak, żeby się nie stykały. Zalewamy słoiczki wodą do 3/5 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później zmniejszamy gaz i gotujemy rzez 20 minut.

  9. 9

    Na koniec ustawiamy słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy nakrętki zassały się do środka, a zawartość słoików jest szczelna. Po 10 minutach można umieścić je w suchej i chłodnej spiżarni. Ogórki  będą miały dzięki kurkumie piękny apetyczny kolor, a idealny smak osiągną po miesiącu od przygotowania. Warto je mieć pod ręką wtedy, kiedy najdzie nas ochota na pyszną kanapkę czy potrzeba dodania wyrazistego smaku do dań z grilla lub kotletów.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też