O niebo lepsze niż te ze sklepu ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej. Do zakochania!
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej łączą w sobie dwa, a właściwie trzy smaki: słodki, kwaśny i… ogórkowy. To połączenie, które jest bardzo cenione i lubiane w polskiej kuchni. Takie ogórki można zrobić samodzielnie – uzyskując bardzo konkretny, odpowiadający naszym gustom, smak.
Składniki
Składniki na ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
- 2 kg Ogórki gruntowe
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 6 ząbków Czosnek
- 1 pęczek Koperek
- 1 szklanki Sól
- 9 szklanek Woda
Składniki na zalewę do ogórków kanapkowych
- 2 sztuki Cebula
- 3 szklanek Woda
- 3 łyżki Cukier
- 2.5 szklanek Ocet 10%
- 10 g Kurkuma
- 1 łyżeczka Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Gorczyca
- 4 listki Liście laurowe
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie ogórków kanapowych w zalewie słodko-kwaśnej zaczynamy od dokładnego umycia ogórków gruntowych. Następnie ścieramy je na tarce na długie cienkie plastry, lub jeśli wolicie na małe okrągłe plasterki.
- 2
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- 3
Plastry ogórków przekładamy do miski i zalewamy je na trzy godzinny roztworem szklanki soli rozpuszczonej w dziewięciu szklankach wody. Najlepiej przygotować ten roztwór wcześniej i pozwolić soli dokładnie się rozpuścić.
- 4
Po upłynięciu wskazanego krok wyżej czasu, odcedzamy plastry ogórków i pozbywamy się roztworu.
- 5
Przygotowujemy słoiki – muszą być nieuszkodzone, dokładnie umyte – zarówno część szklana, jak i metalowa zakrętka, oraz wyparzone wrzątkiem.
- 6
Plastry ogórków przekładamy do słoików.
- 7
Czas na przygotowanie słodko-kwaśnej zalewy. Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy cukier, ocet, kurkumę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i cebulę. Wszystkie składniki doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans. Kiedy zalewa słodko-kwaśna będzie gotowa, ostrożnie zalewamy nią ogórki w słoikach.
- 8
Kolejny etap do proces pasteryzacji. Jak? Na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę a na niej słoiki z ogórkami w zalewie słodko-kwaśnej tak, żeby się nie stykały. Zalewamy słoiczki wodą do 3/5 wysokości i doprowadzamy wodę do wrzenia. Później zmniejszamy gaz i gotujemy rzez 20 minut.
- 9
Na koniec ustawiamy słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy nakrętki zassały się do środka, a zawartość słoików jest szczelna. Po 10 minutach można umieścić je w suchej i chłodnej spiżarni. Ogórki będą miały dzięki kurkumie piękny apetyczny kolor, a idealny smak osiągną po miesiącu od przygotowania. Warto je mieć pod ręką wtedy, kiedy najdzie nas ochota na pyszną kanapkę czy potrzeba dodania wyrazistego smaku do dań z grilla lub kotletów.
Przeczytaj także:
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko- kwaśnej to doskonale znane przetwory, które uzupełniają ofertę ogórków na różne sposoby – obok ogórków małosolnych, kiszonych z zalewie z curry czy przyprawą do gyrosa.
Jakie są ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej?
Przede wszystkim są przygotowane od razu do podania na kanapki. W słoiku znajdują się warzywa, które już na etapie przygotowania zostały pocięte wzdłuż (lub jeśli wolicie mniejsze plasterki, wszerz), i są gotowe do ułożenia na chlebie z masłem, sałatą i wędliną czy serem. Takie ogórki mają inny, słodko-kwaśny smak, przez co nadają jedzeniu ciekawy aromat. Dzięki temu, że warzywo jest pocięte na cienkie kawałki, zalewa bardzo dokładnie zmienia ich smak.
Do czego będą pasowały ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej?
Jak sugeruje dobitnie ich nazwa, ogórki przygotowane w ten sposób, to świetna propozycja dodatku do kanapek. I to nie byle jakich, bo słodko-kwaśne ogórki świetnie uzupełnią kanapki z pieczonym mięsem serami (typu feta czy haloumi), pastą rybną z makreli czy pastami warzywnymi oraz jajeczną.
Z czym jeszcze podawać ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej?
Jeśli macie ochotę, możecie w domowym zaciszu przygotować także własnoręcznie hot-doga. Jako uzupełnienie smaku mięsa, bułki, ketchupu i musztardy dodajcie pocięte na mniejsze kawałki plastry ogórka w zalewie słodko-kwaśnej.
Ten typ przetworów będzie także odpowiedni jako dodatek warzywny do dań mięsnych z gęstymi, zawiesistymi sosami: gulaszy, pieczeni, mięsnych potrawek.
Na co zwracać uwagę przygotowując ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej?
Kiedy potniemy ogórki wzdłuż, umieśćmy je w słoikach „na stojąco” i w taki sposób, żeby nie były za bardzo stłoczone. Dzięki temu zalewa wszędzie równomiernie dotrze i łatwo da się bez uszkodzenia ogórków wyjmować pierwsze plastry ze słoja.