Królewicz ciasto z biszkoptem — klasyka z innowacyjnym akcentem

Królewicz ciasto
Źródło: Shutterstock/Goskova Tatiana

Składniki

Królewicz ciasto — blaty miodowe

  • 2 łyżki Miód
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 150 g Masło
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.33 Szklanka Cukier

Ciasto biszkoptowe

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Krem budyniowy

  • 2 opakowania Cukier wanilinowy
  • 1 litr Mleko
  • 150 g Masło
  • 4 łyżki Skrobia ziemniaczana
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Cukier

Polewa czekoladowa

  • 4 kostki Gorzka czekolada
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
  • 200 g Biała czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Trzy blaszki  o wymiarach 21 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto, do miski wsyp mąkę pszenną i cukier, dodaj jajka, miód oraz sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj, następnie dodaj kawałki masła i zagniataj do chwili powstania jednolitego ciasta. Z masy uformuj kulę i podziel ją na 2 równe części. Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. 

  4. 4

    Dno formy wypełnij schłodzonym ciastem i wstaw do piekarnika. Blaty miodowe piecz przez ok.10 minut. 

  5. 5

    Aby przygotować biszkopt, białka ubij na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodaj żółtka i energicznie wymieszaj składniki. Wsyp przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszaj składniki do chwili połączenia, a następnie wlej olej rzepakowy i ponownie wymieszaj.

  6. 6

    Ciasto przelej do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez ok. 30 minut.

  7. 7

    Aby przygotować krem budyniowy, wlej 800 ml mleka do rondelka, dodaj masło, cukier oraz cukier wanilinowy  i zagotuj roztwór.

  8. 8

    Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj skrobię ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i energicznie wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej.

  9. 9

    Wlej mieszankę budyniową do gotującego się mleka i mieszaj do chwili powstania gęstego kremu. Następnie ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  10. 10

    Ciasto miodowe włóż do foremki i posmaruj połową ciepłego budyniu. Krem przykryj następnym blatem miodowym i rozsmaruj drugą część budyniu. 

  11. 11

    Królewicz ciasto równomiernie obciąż i odstaw w chłodniejsze miejsce na co najmniej 24 godziny.

  12. 12

    Aby przygotować polewę z białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki wlej do rondelka i zagotuj. Następnie przelej ją do miseczki, dodaj połamane kostki białej czekolady i mieszaj krem do chwili połączenia.

  13. 13

    Aby przygotować polewę z ciemnej czekolady, pozostałą śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. Następnie przelej ją do miseczki, dodaj połamane kostki ciemnej czekolady i mieszaj składniki do chwili połączenia. 

     

    Królewicz ciasto udekoruj przygotowanymi polewami czekoladowymi.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też