Puszyste ciasto budyniowe z lukrem mango — tego połączenia po prostu musisz spróbować!

Ciasto budyniowe
Źródło: Shutterstock/vanillaechoes

Składniki

Ciasto budyniowe

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 6 sztuk Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 1 szklanki Olej roślinny

Lukier mango

  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki Miazga z mango
  • 0.5 Szklanka Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 20 × 30  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do miski przesiej proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki starannie wymieszaj. 

  4. 4

    Do misy miksera wbij jajka oraz wsyp cukier. Składniki ubijaj do chwili powstania gęstego puchu. Następne stopniowo wlewaj olej rzepakowy.

  5. 5

    Do masy jajecznej dodawaj mieszankę mączną, cały czas miksując składniki. 

  6. 6

    Przygotowane ciasto budyniowe przelej do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. 

  7. 7

    Ciasto budyniowe piecz przez 40 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki.

  8. 8

    Aby przygotować lukier, w rondelku umieść pulpę z mango, dodaj cukier puder i podgrzewaj składniki do chwili połączenia. Następnie ściągnij garnuszek z kuchni i pozostaw lukier do wystudzenia. 

     

    Gdy ciasto budyniowe przestygnie, udekoruj je lukrem mango i oprósz startą skórką z cytryny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też