Ciasto kora dębu z kokosem i orzechami to poezja smaku. Przepis nie jest trudny

Ciasto z galaretką brzoskwiniową
Źródło: Shutterstock/sweet marshmallow

Składniki

Ciasto kora dębu — krem brzoskwiniowy

  • 100 g Cukier puder
  • Sok z puszki brzoskwiń
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 300 ml Woda
  • 5 sztuk Żółtko
  • 300 g Masło

Blaty kokosowo-orzechowe

  • 100 g Rodzynki
  • 3 sztuki Żółtko
  • 8 sztuk Białko jajka
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 100 g Wiórki kokosowe
  • 200 g Mielone orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 180 g Cukier

Dodatkowo

  • 1 puszka Brzoskwinie w syropie
  • 2 opakowania Galaretka brzoskwiniowa
  • 2 opakowania Ciastka Delicje

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 150 st. C.

  2. 2

    Dwie blaszki o wymiarach 24 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj składniki. 

  5. 5

    Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną umieść w misce i wymieszaj.

  6. 6

    Mieszankę mączną dodaj do masy jajecznej i wymieszaj składniki. 

  7. 7

    Ciasto podziel na 2 równe części, przelej do przygotowanych foremek i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Sok z brzoskwini przelej do garnuszka i dodaj 150 ml wody. Roztwór zagotuj.

  9. 9

    Proszki budyniowe wsyp do miseczki, dodaj mąkę pszenną i niewielką ilość wody. Składniki starannie wymieszaj.

  10. 10

    Gdy sok owocowy zacznie wrzeć, dodaj roztwór budyniowy i energicznie mieszaj składniki do chwili powstania gęstego kremu. Naczynie ściągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  11. 11

    Masło utrzyj za pomocą miksera na jasny puch. Następnie dodawaj stopniowo żółtka oraz wystudzony budyń. Krem schładzaj w lodówce.

  12. 12

    Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku. 

  13. 13

    Blat biszkoptowy posmaruj kremem budyniowym. Na wierzchu masy rozłóż równomiernie delicje i przykryj je drugą częścią kremu. Przykryj ciasto drugim blatem biszkoptowym i ułóż kawałki brzoskwiń. Owoce zalej tężejącą galaretką.

     

    Ciasto kora dębu schładzaj w lodówce przed podaniem przez co najmniej 3 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też