Pieczony czosnek — smakowity dodatek, który urozmaici smak Twoich dań

Pieczony czosnek
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczony czosnek

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 główka Czosnek
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb grzania góra-dół.

  2. 2

    Odetnij górną część główki czosnku, tak, aby każdy ząbek był widoczny gołym okiem. 

  3. 3

    Wierzch główki czosnku posmaruj oliwą z oliwek oraz posyp odrobiną soli. 

  4. 4

    Tak przygotowany czosnek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na klasycznej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  5. 5

    Wstaw czosnek do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnij go z pieca i pozostaw do wystygnięcia.

  6. 6

    Na koniec, pieczony czosnek należy wyłuskać z łupinek i zjeść samodzielnie lub wykorzystać ten aromatyczny wyrób do przyrządzania ulubionych potraw.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też