Karmuszka — niecodzienny gulasz z Warmii i Mazur. Przepis nie jest trudny

Karmuszka
Źródło: GettyImages

Składniki

Karmuszka

  • 200 g Biała kapusta
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 500 g Mięso wieprzowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 70 g Koncentrat pomidorowy
  • 150 g Boczek wędzony
  • 2 łyżki Majeranek
  • 1 ziarno Ziele angielskie
  • 100 ml Kwaśna śmietana
  • 250 g Fasola
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skóry, a następnie pokrój warzywa w kostkę.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.

  3. 3

    Kapustę poszatkuj na mniejsze fragmenty.

  4. 4

    Boczek oraz mięso wieprzowe pokrój w kostkę.

  5. 5

    Rozgrzej patelnię, a następnie dodaj na nią boczek, mięso wieprzowe oraz cebulę. Smaż składniki do chwili zarumienienia, po czym przełóż je do dużego garnka.

  6. 6

    W garnku z mięsem umieść także warzywa, tj. pietruszkę, marchewkę oraz kapustę wraz z przyprawami. Całość zalej 2 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

  7. 7

    Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj odsączoną z zalewy fasolę oraz koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem przez następne 5 minut.

  8. 8

    Po wskazanym czasie dodaj również kwaśną śmietanę i utrzymuj wrzenie przez kolejne 5 minut. 

  9. 9

    Tak przygotowana karmuszka jest gotowa do zajadania. Przysmak ten można serwować samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa.

     

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też