Piernik kętrzyński — kultowe ciasto, którego musisz skosztować w te święta
Piernik kętrzyński to jeden z wielu świątecznych wypieków, który uwielbiany jest przez każdego entuzjastę słodkości. Podczas szykowania tego korzennego specjału w całym domu unosi się wspaniały zapach, który skutecznie ściąga do kuchni całą rodzinę. Przepis na piernik kętrzyński jest bardzo prosty. Koniecznie go wypróbuj.
Składniki
Piernik kętrzyński
- 0.5 Kostka Masło
- 170 ml Olej
- 1 opakowanie Mieszanka do piernika kętrzyńskiego
- 0.5 Litr Mleko
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 5 łyżek Cukier
- 1.5 szklanki Woda
- 0.5 Słoik Dżem wiśniowy 100% owoców
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej o wymiarach 12 × 35 cm. Wystarczy posmarować ją margaryną, a dno oraz boki delikatnie obsypać bułką tartą.
- 2
Mieszankę dedykowaną do pieczenia piernika kętrzyńskiego wsyp do większej miski i zalej wodą. Następnie składniki połącz z olejem i starannie wymieszaj zawartość naczynia.
- 3
Przygotowaną masę przełóż do brytfanki i odłóż na bok. Po kwadransie ciasto na piernik kętrzyński umieść w nagrzanym piekarniku i piecz ok. 60 minut.
- 4
W międzyczasie przygotuj masę budyniową, niezbędną do przekładania korzennego deseru. Procedura przypomina szykowanie budyniu do karpatki. Do 0,5 szklanki mleka wsyp budyń w proszku i dokładnie wymieszaj składniki. W garnku zagotuj pozostałą część mleka, a następnie wlej sporządzoną wcześniej mieszankę i energicznie mieszaj całość. Zmniejsz moc palnika i podgrzewaj masę jeszcze chwilę. Po chwili konsystencja powinna zacząć gęstnieć.
W oddzielnym naczyniu ubij margarynę na gładką masę. Następnie do miski dodawaj stopniowo przygotowany budyń. Masę mieszaj za pomocą miksera, aż do uzyskania spójnego kremu.
- 5
Po wskazanym czasie pieczenia, gdy ciasto nieco ostygnie, ostrożnie wyciągnij je z formy i przekrój na 3 jednakowe blaty. Na pierwszym z nich rozsmaruj porcję dżemu wiśniowego. Następnie dżem pokryj budyniem, a na kremową masę połóż drugi blat piernika. Teraz ponownie rozsmaruj masę budyniową i raz jeszcze dodaj warstwę wiśniowego dżemu. Ostatnią częścią piernikowego ciasta przykryj utworzone części deseru.
- 6
Na koniec piernik kętrzyński udekoruj samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Najprostszym sposobem jest roztopienie kostek czekolady w kąpieli wodnej. Wierzch polecamy oprószyć porcją pysznego kakao.
Zobacz także:
Istnieje wiele przepisów na aromatyczne pierniki świąteczne. Zazwyczaj gospodynie bądź gospodarze posiadają swoje ulubione odsłony tego wyjątkowego ciasta i szykują je każdego roku, traktując pieczenie jako bożonarodzeniową tradycję.
Przepis na piernik kętrzyński to rewelacyjna odsłona lubianego przez wielu wypieku. Jego wykonanie jest niezwykle proste i opiera się na wykorzystaniu kilku składników, które z łatwością zakupisz w każdym, nawet osiedlowym sklepie. Ciasto przygotuje każdy, nawet osoba, która stawia w kuchni swoje pierwsze kroki.
Zobacz także: Piernik po angielsku — nietuzinkowe ciasto pełne bakalii i orzechów
Piernik kętrzyński — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Piernik kętrzyński w klasycznej postaci nie jest przekładany kwaskowym dżemem ani budyniową masą. Podstawowy przepis wykonać można w mgnieniu oka, łącząc ponadczasową mieszankę składników z kilkoma produktami, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Do utworzonej masy można dodać ulubione orzechy lub suszone owoce, a wierzch piernika oblać mleczną czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Proponowana przez nas receptura na piernik kętrzyński została jednak nieco zmodyfikowana. Wypiek urozmaicony został dodatkiem smarowideł o kontrastowych smakach. Słodki budyń, w połączeniu z kwaśnym dżemem wiśniowym bądź morelowym tworzą razem wspaniałą ucztę dla kubków smakowych. Gwarantujemy, że tak przygotowany piernik kętrzyński skradnie serca Twoich bliskich, którzy za niedługo zgromadzą się przy świątecznym stole.