Piernik kętrzyński — kultowe ciasto, którego musisz skosztować w te święta

Piernik kętrzyński z masą budyniową
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernik kętrzyński

  • 0.5 Kostka Masło
  • 170 ml Olej
  • 1 opakowanie Mieszanka do piernika kętrzyńskiego
  • 0.5 Litr Mleko
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 5 łyżek Cukier
  • 1.5 szklanki Woda
  • 0.5 Słoik Dżem wiśniowy 100% owoców

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej o wymiarach 12 × 35 cm. Wystarczy posmarować ją margaryną, a dno oraz boki delikatnie obsypać bułką tartą. 

  2. 2

    Mieszankę dedykowaną do pieczenia piernika kętrzyńskiego wsyp do większej miski i zalej wodą. Następnie składniki połącz z olejem i starannie wymieszaj zawartość naczynia.

  3. 3

    Przygotowaną masę przełóż do brytfanki i odłóż na bok. Po kwadransie ciasto na piernik kętrzyński umieść w nagrzanym piekarniku i piecz ok. 60 minut. 

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj masę budyniową, niezbędną do przekładania korzennego deseru. Procedura przypomina szykowanie budyniu do karpatki. Do 0,5 szklanki mleka wsyp budyń w proszku i dokładnie wymieszaj składniki. W garnku zagotuj pozostałą część mleka, a następnie wlej sporządzoną wcześniej mieszankę i energicznie mieszaj całość. Zmniejsz moc palnika i podgrzewaj masę jeszcze chwilę. Po chwili konsystencja powinna zacząć gęstnieć.

     

    W oddzielnym naczyniu ubij margarynę na gładką masę. Następnie do miski dodawaj stopniowo przygotowany budyń. Masę mieszaj za pomocą miksera, aż do uzyskania spójnego kremu. 

  5. 5

    Po wskazanym czasie pieczenia, gdy ciasto nieco ostygnie, ostrożnie wyciągnij je z formy i przekrój na 3 jednakowe blaty. Na pierwszym z nich rozsmaruj porcję dżemu wiśniowego. Następnie dżem pokryj budyniem, a na kremową masę połóż drugi blat piernika. Teraz ponownie rozsmaruj masę budyniową i raz jeszcze dodaj warstwę wiśniowego dżemu. Ostatnią częścią piernikowego ciasta przykryj utworzone części deseru. 

  6. 6

    Na koniec piernik kętrzyński udekoruj samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Najprostszym sposobem jest roztopienie kostek czekolady w kąpieli wodnej. Wierzch polecamy oprószyć porcją pysznego kakao. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też