Ciasto toffi — rozpływające się w ustach karmelowe ukojenie. Przygotujesz je bez pieczenia

Ciasto toffi
Źródło: Shutterstock/Evgeniya Ulanova

Składniki

Ciasto toffi — masa budyniowa

  • 2 opakowania Galaretka cytrynowa
  • 3.5 szklanek Mleko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 250 g Masło
  • 1 łyżka Cukier

Masa śmietankowa

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 400 ml Śmietanka 36%
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Dodatkowo

  • 500 g Herbatniki maślane
  • 1 puszka masa kajmakowa

Przygotowanie

  1. 1

    Blaszkę o wymiarach 22 × 37 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Dno foremki wyłóż herbatnikami, tak aby pokrywały całą jego powierzchnię.

  3. 3

    0,5 szklanki mleka wlej do miseczki, dodaj proszki budyniowe i starannie wymieszaj komponenty.

  4. 4

    Do rondelka wlej pozostałe mleko oraz dodaj cukier. Składniki podgrzewaj do chwili zagotowania, a następnie wlej mieszankę budyniową. Do gorącego budyniu wsyp galaretki i starannie wymieszaj komponenty. Pozostaw masę do wystudzenia.

  5. 5

    Do kremu budyniowego dodaj kawałki masła i miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitej konsystencji.

  6. 6

    Masę budyniową rozsmaruj równomiernie po powierzchni herbatników, a następnie ułóż kolejną warstwę ciasteczek. 

  7. 7

    Herbatniki posmaruj kremem krówkowym, a następnie ułóż kolejną warstwę ciasteczek.

  8. 8

    Do miseczki wlej 0,5 szklanki wrzątku i dodaj żelatynę. Roztwór starannie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. 

  9. 9

    Śmietankę z dodatkiem cukru ubij za pomocą miksera. Następnie dodaj roztwór żelatyny i starannie wymieszaj komponenty.

  10. 10

    Masę śmietanową rozprowadź równomiernie po powierzchni ciastek. 

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też