Ciasto z delicjami — wykorzystaj kultowe ciasteczka, by przygotować wyśmienity deser
Wykorzystanie kultowych słodyczy do przygotowania wypieków już w nikim nie budzi zdziwienia. Tym razem postanowiliśmy stworzyć ciasto z delicjami. Słynne biszkopty z galaretką to nieoceniony dodatek, pozytywnie wpływający na smak i prezencję deseru. Ciasto z delicjami to prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.
Składniki
Ciasto z delicjami — biszkopt
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 5 sztuk Jajko
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 szklanki Cukier
Masa śmietankowa
- 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
- 500 ml Śmietanka 30%
Dodatkowo
- 3 opakowania Ciastka Delicje
- 2 opakowania Galaretka truskawkowa
- 1 słoik Dżem truskawkowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo żółtka, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.
- 3
Biszkopt piecz przez ok. 25 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- 4
Galaretkę cytrynową wsyp do miseczki, a następnie wlej 3/4 szklanki gorącej wody. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
- 5
Śmietanę kremówkę ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Następnie stopniowo wlewaj tężejącą galaretkę i starannie wymieszaj komponenty.
- 6
Galaretki truskawkowe wsyp do miseczki i zalej je 500 ml gorącej wody. Składniki starannie wymieszaj.
- 7
Biszkopt posmaruj dżemem jagodowym. Następnie rozsmaruj masę śmietanową i ułóż na wierzchu ciasta delicje.
- 8
Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta z delicjami i włóż ciasto do lodówki.
Ciasto z delicjami należy schładzać przed podaniem przez co najmniej 3 godziny.
Zobacz także:
Przygotowanie ciasta z delicjami jest dziecinnie prostym zadaniem, a otrzymany efekt z pewnością przewyższy twoje najśmielsze oczekiwania. Niech zatem nie zmylą cię pozory — z przepisem wzorowo poradzi sobie każdy, nawet debiutujący kucharz.
Aby rozpocząć kulinarne szaleństwo, potrzebnych będzie tylko kilka podstawowych składników, z których większość z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach. Ale to właśnie dodatek kultowych ciasteczek, sprawi, że ciasto z delicjami nabierze niepowtarzalnego charakteru. Aby się o tym przekonać, wystarczy, że poświęcisz godzinę, po której znakomity wypiek pojawi się na rodzinnym stole.
Zobacz także: Uwielbiane ciasto z maślanką i truskawkami — bo siła tkwi w prostocie! Przepis na kultowy wypiek babci
Jak przygotować ciasto z delicjami? Praktyczne porady i wskazówki
Podstawę prezentowanego wypieku stanowi puszysty biszkopt. Ciasto z delicjami można przyrządzić w tortownicy lub w prostokątnej foremce. Jeżeli zdecydujesz się na okrągły kształt, prezentowany wypiek świetnie sprawdzi się jako innowacyjna alternatywa dla konwencjonalnych tortów. Jeśli więc jesteś zwolennikiem szykowania domowych deserów z okazji urodzin czy jubileuszy, przepis na ciasto z delicjami okaże się strzałem w dziesiątkę!
Biszkopt należy pokryć masą śmietanową, która składa się wyłącznie z dwóch komponentów — śmietany oraz cytrynowej galaretki. Gdy krem stężeje, staje się delikatny, o lekko kwaśnym smaku. Kiedy ciasto z delicjami zastygnie, czas dodać do niego wyjątkowy akcent, jakim jest galaretka truskawkowa oraz kultowe ciasteczka. Deser przed podaniem należy schładzać przez co najmniej 3 godziny, dlatego zaplanuj jego przygotowanie z odpowiednim wyprzedzeniem. Dobrym pomysłem będzie z pewnością całonocne chłodzenie ciasta.