Ciasto z delicjami — wykorzystaj kultowe ciasteczka, by przygotować wyśmienity deser

Deser z ciastkami Delicje
Źródło: Shutterstock/Alp Aksoy

Składniki

Ciasto z delicjami — biszkopt

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Cukier

Masa śmietankowa

  • 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
  • 500 ml Śmietanka 30%

Dodatkowo

  • 3 opakowania Ciastka Delicje
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa
  • 1 słoik Dżem truskawkowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo żółtka, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.

  3. 3

    Biszkopt piecz przez ok. 25 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Galaretkę cytrynową wsyp do miseczki, a następnie wlej 3/4 szklanki gorącej wody. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

  5. 5

    Śmietanę kremówkę ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Następnie stopniowo wlewaj tężejącą galaretkę i starannie wymieszaj komponenty.

  6. 6

    Galaretki truskawkowe wsyp do miseczki i zalej je 500 ml gorącej wody. Składniki starannie wymieszaj.

  7. 7

    Biszkopt posmaruj dżemem jagodowym. Następnie rozsmaruj masę śmietanową i ułóż na wierzchu ciasta delicje. 

  8. 8

    Gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta z delicjami i włóż ciasto do lodówki.

     

    Ciasto z delicjami należy schładzać przed podaniem przez co najmniej 3 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też