Ciasto balowe — królewska uczta dla twojego podniebienia

Ciasto balowe
Źródło: Shutterstock/Joanna 12

Składniki

Ciasto balowe — biszkopt

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier
  • 80 g Mąka pszenna
  • 80 g Mąka ziemniaczana

Masa budyniowa

  • 2 łyżeczki Cukier waniliowy
  • 4 sztuki Żółtko
  • 2 szklanek Mleko
  • 2 łyżki Skrobia kukurydziana
  • 250 g Masło
  • 150 g Cukier

Poncz

  • 1.5 szklanki Sok pomarańczowy

Dodatkowo

  • 500 ml Śmietanka 30%
  • 1 puszka Masa krówkowa
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • 100 g Biała czekolada
  • 140 g herbatniki
  • 100 g Krakersy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 24 × 35  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier. 

  4. 4

    Do otrzymanej piany dodaj żółtka i ponownie wymieszaj składniki.

  5. 5

    Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej i starannie wymieszaj komponenty. 

  6. 6

    Ciasto biszkoptowe przelej do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. 

  7. 7

    Biszkopt piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  8. 8

    Aby przygotować masę budyniową, do garnuszka wlej 1,5 szklanki mleka i doprowadź płyn do wrzenia. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszaj komponenty. Roztwór budyniowy wlej do gotującego się mleka i mieszaj składniki do chwili powstania gęstej, jednolitej masy. Następnie ściągnij rondelek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  9. 9

    Masło utrzyj za pomocą miksera na jasny puch, a następnie partiami dodawaj budyń i miksuj do chwili powstania jednolitej masy.

  10. 10

    Śmietankę kremówkę ubij na sztywny krem z dodatkiem śmietan-fix’ów.

  11. 11

    W foremce umieść blat biszkoptowy, następnie nasącz go połową ponczu i rozsmaruj połowę masy budyniowej. Krem przykryj drugą warstwą ciasta i ponownie go nasącz. Wyłóż pozostałą porcję kremu, a następnie ułóż na wierzchu herbatniki. Ciasteczka posmaruj masą krówkową, następnie ułóż krakersy i rozsmaruj krem śmietankowy. 

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też