Ciasto ferrero rocher — kakaowo-orzechowy deser, który śni się po nocach
Ciasto ferrero rocher to efektowny deser do zadań specjalnych. Tort zachwyci wszystkich gości, zarówno swoim wyglądem, jak i obłędnym smakiem. Niczego mu nie brakuje. Aby się o tym przekonać, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Wykonanie deseru jest dość czasochłonne, jednak uzyskany efekt wynagrodzi wszelkie trudności i serce włożone w pracę.
Składniki
Ciasto ferrero rocher — biszkopt
- 120 g Mąka pszenna tortowa
- 40 g Kakao
- 8 sztuk Jajko
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 Szczypta Sól
- 180 g Drobny cukier
- 200 g Orzechy laskowe
Krem Rocher
- 400 g Nutella
- 100 g Mleczna czekolada
- 0.5 Szklanka Posiekane orzechy włoskie
- 400 g Serek mascarpone
Krem śmietankowy
- 2 łyżki Cukier puder
- 500 ml Śmietana kremówka 36%
- 100 g Serek mascarpone
Ganache z mlecznej czekolady
- 100 ml Śmietana kremówka 36%
- 100 g Mleczna czekolada
Do nasączenia
- 0.25 Szklanka Woda
- 0.5 Szklanka Likier czekoladowy
Do dekoracji
- Pralinki Ferrero Rocher
Przygotowanie
- 1
Przed przystąpieniem do szykowania ciasta wyciągnij wszystkie składniki z lodówki i pozostaw na kuchennym blacie, żeby przybrały temperaturę pokojową.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.
- 3
Zmiel orzechy na proszek.
- 4
Do dużej miski wsyp kakao, mąkę pszenną, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia.
- 5
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij składniki na puch. Następnie dodawaj do piany cukier, nie przerywając miksowania. Gdy masa stanie się błyszcząca do składników, dodaj również żółtka i mieszaj całość, aż ciasto ładnie się połączy.
- 6
Następnie do masy dodaj mieszankę suchych składników i ostrożnie wymieszaj.
- 7
Przygotuj formę o wymiarach 35 × 25 cm. Spód brytfanki wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, pomijając boki formy. Następnie przełóż do niej ciasto kakaowo-orzechowego i wyrównaj powierzchnię placka.
- 8
Biszkopt piecz przez ok. 40 minut. Po upływie wskazanego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim placek do przestudzenia. Kiedy biszkopt się ostudzi, przekrój go wzdłuż na dwa jednakowe placki.
- 9
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- 10
Orzechy laskowe drobno posiekaj, a następnie podpraż je na patelni.
- 11
Następnie przygotuj pierwszy krem. Zimny serek mascarpone połącz z kremem typu Nutella i miksuj, aż składniki zmienią się w jednolitą masę. Następnie dodaj roztopioną (przestudzoną) czekoladę, a po wymieszaniu wsyp posiekane, podpieczone orzechy laskowe. Sporządzoną masę przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki.
- 12
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu śmietankowego. Do naczynia dodaj schłodzony serek mascarpone oraz kremówkę. Składniki ubijaj mikserem do momentu utworzenia sztywnej masy. Po chwili dodaj również cukier puder i po krótkim mieszaniu masa jest gotowa.
- 13
Następnie przygotuj mieszankę do nasączenia biszkoptu. Wystarczy połączyć ze sobą likier czekoladowy oraz 0,25 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
- 14
Dalej do niedużego garnka dodaj kremówkę i ją zagotuj. Następnie wyłącz palnik, a do śmietanki dodaj kostki czekolady. Po 2 minutach wymieszaj składniki — utworzy się z nich mocno czekoladowy sos. Gotowe ganache włóż do lodówki.
- 15
Ostatnim krokiem jest złożenie ciasta ferrero rocher. Do wykorzystanej na początku formy włóż pierwszy placek kakaowo-orzechowy i nasącz go sporządzoną mieszanką. Następnie wyłóż część kremu Rocher i starannie wyrównaj powierzchnię masy. Dalej połóż śmietankowy krem, a po wyrównaniu przykryj całość drugim biszkoptem. Zaraz potem nasącz placek ponczem, rozsmaruj pozostały krem Rocher i umieść deser w lodówce.
- 16
Po chłodzeniu na wierzch ciasta ferrero rocher wylej ganache czekoladowe, ozdób deser pralinkami, a następnie włóż do lodówki i schładzaj aż do podania.
Zobacz także:
Ciasto ferrero rocher to istne arcydzieło, któremu nie można się oprzeć. Składa się z kakaowo-orzechowego biszkoptu, dwóch mas — śmietankowej i czekoladowo-orzechowej, wyśmienitej polewy z roztopionej czekolady i kremówki oraz czekoladek, które zdobią wierzch ciasta. Tort sprawdzi się fenomenalnie na większe okazje, takie jak np. urodziny, rocznice, ale i święta bądź rodzinne spotkania.
Zobacz także: Czekoladowe ciasto z dżemem — pyszny wypiek dla początkujących miłośników cukiernictwa