Ciasto ferrero rocher — kakaowo-orzechowy deser, który śni się po nocach

Ciasto ferrero rocher
Źródło: Shutterstock/Lal Nallath

Składniki

Ciasto ferrero rocher — biszkopt

  • 120 g Mąka pszenna tortowa
  • 40 g Kakao
  • 8 sztuk Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 Szczypta Sól
  • 180 g Drobny cukier
  • 200 g Orzechy laskowe

Krem Rocher

  • 400 g Nutella
  • 100 g Mleczna czekolada
  • 0.5 Szklanka Posiekane orzechy włoskie
  • 400 g Serek mascarpone

Krem śmietankowy

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietana kremówka 36%
  • 100 g Serek mascarpone

Ganache z mlecznej czekolady

  • 100 ml Śmietana kremówka 36%
  • 100 g Mleczna czekolada

Do nasączenia

  • 0.25 Szklanka Woda
  • 0.5 Szklanka Likier czekoladowy

Do dekoracji

  • Pralinki Ferrero Rocher

    Przygotowanie

    1. 1

      Przed przystąpieniem do szykowania ciasta wyciągnij wszystkie składniki z lodówki i pozostaw na kuchennym blacie, żeby przybrały temperaturę pokojową.

    2. 2

      Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

    3. 3

      Zmiel orzechy na proszek. 

    4. 4

      Do dużej miski wsyp kakao, mąkę pszenną, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. 

    5. 5

      Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij składniki na puch. Następnie dodawaj do piany cukier, nie przerywając miksowania. Gdy masa stanie się błyszcząca do składników, dodaj również żółtka i mieszaj całość, aż ciasto ładnie się połączy.

    6. 6

      Następnie do masy dodaj mieszankę suchych składników i ostrożnie wymieszaj.

    7. 7

      Przygotuj formę o wymiarach 35 × 25 cm. Spód brytfanki wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, pomijając boki formy. Następnie przełóż do niej ciasto kakaowo-orzechowego i wyrównaj powierzchnię placka.

    8. 8

      Biszkopt piecz przez ok. 40 minut. Po upływie wskazanego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim placek do przestudzenia. Kiedy biszkopt się ostudzi, przekrój go wzdłuż na dwa jednakowe placki.

    9. 9

      Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.

    10. 10

      Orzechy laskowe drobno posiekaj, a następnie podpraż je na patelni. 

    11. 11

      Następnie przygotuj pierwszy krem. Zimny serek mascarpone połącz z kremem typu Nutella i miksuj, aż składniki zmienią się w jednolitą masę. Następnie dodaj roztopioną (przestudzoną) czekoladę, a po wymieszaniu wsyp posiekane, podpieczone orzechy laskowe. Sporządzoną masę przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki. 

    12. 12

      Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu śmietankowego. Do naczynia dodaj schłodzony serek mascarpone oraz kremówkę. Składniki ubijaj mikserem do momentu utworzenia sztywnej masy.  Po chwili dodaj również cukier puder i po krótkim mieszaniu masa jest gotowa.

    13. 13

      Następnie przygotuj mieszankę do nasączenia biszkoptu. Wystarczy połączyć ze sobą likier czekoladowy oraz 0,25 szklanki wody i dokładnie wymieszać. 

    14. 14

      Dalej do niedużego garnka dodaj kremówkę i ją zagotuj. Następnie wyłącz palnik, a do śmietanki dodaj kostki czekolady. Po 2 minutach wymieszaj składniki — utworzy się z nich mocno czekoladowy sos. Gotowe ganache włóż do lodówki.

    15. 15

      Ostatnim krokiem jest złożenie ciasta ferrero rocher. Do wykorzystanej na początku formy włóż pierwszy placek kakaowo-orzechowy i nasącz go sporządzoną mieszanką. Następnie wyłóż część kremu Rocher i starannie wyrównaj powierzchnię masy. Dalej połóż śmietankowy krem, a po wyrównaniu przykryj całość drugim biszkoptem. Zaraz potem nasącz placek ponczem, rozsmaruj pozostały krem Rocher i umieść deser w lodówce.

    16. 16

      Po chłodzeniu na wierzch ciasta ferrero rocher wylej ganache czekoladowe, ozdób deser pralinkami, a następnie włóż do lodówki i schładzaj aż do podania. 

       

      Zobacz także:

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też