Mrowisko ciasto — wyjątkowy specjał litewski, który pokochali Polacy

Mrowisko ciasto
Źródło: Shutterstock/slawomir.gawryluk

Składniki

Mrowisko ciasto — syrop miodowy

  • 20 g Masło
  • 50 ml Woda
  • 150 g Miód
  • 1 łyżka Cukier

Płaty ciasta

  • 6 sztuk Jajko
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 25 g Spirytus
  • 1 opakowanie Śmietana 18%
  • 9 łyżek Masło
  • 0.66 Szklanka Cukier puder
  • 1 łyżeczka Sól

Dodatkowo

  • Mak
  • Olej rzepakowy
  • Rodzynki

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować syrop miodowy wszystkie składniki, tj. masło, cukier, miód i wodę umieść w rondelku, a następnie podgrzewaj komponenty na palniku ustawionym na minimalną moc i gotuj przez ok. 10 minut. Syrop pozostaw do przestudzenia.

  2. 2

    Aby przygotować płaty ciasta, w misce miksera umieść masło oraz cukier i ubijaj składniki do chwili powstania puszystej masy. Następnie dodawaj stopniowo jaja, śmietanę i spirytus. Gdy komponenty się połączą, partiami dodawaj mąkę pszenną. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i umieść na ok. 30 minut w lodówce.

  3. 3

    Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.

  4. 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na jak najcieńsze płaty, a następnie pokrój za pomocą radełka w prostokąty. 

  5. 5

    Płaty ciasta smaż na głębokim tłuszczu, odliczając po 60 sekund na każdą ze stron. Następnie przełóż ciasto na ręcznik papierowy i pozostaw do odsączenia.

  6. 6

    Paterę posmaruj cienką warstwą syropu miodowego. Następnie układaj na niej posmarowane polewą cukrową płaty ciasta i posypuj wedle uznania makiem oraz rodzynkami.

     

    Mrowisko ciasto smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też