Mrowisko ciasto — wyjątkowy specjał litewski, który pokochali Polacy
Mrowisko ciasto to rarytas, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Chrupiące płaty kruchego ciasta, obficie polane syropem miodowym to połączenie, które zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Inspirując się dostępnymi źródłami historycznymi, wyczytać można, że ciasto mrowisko był wypiekiem, który podczas uroczystych przyjęć gościł na stołach litewskiej szlachty. Dzisiaj przysmak ten chętnie szykują także gospodynie na Suwalszczyźnie.
Składniki
Mrowisko ciasto — syrop miodowy
- 20 g Masło
- 50 ml Woda
- 150 g Miód
- 1 łyżka Cukier
Płaty ciasta
- 6 sztuk Jajko
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 25 g Spirytus
- 1 opakowanie Śmietana 18%
- 9 łyżek Masło
- 0.66 Szklanka Cukier puder
- 1 łyżeczka Sól
Dodatkowo
- Mak
- Olej rzepakowy
- Rodzynki
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować syrop miodowy wszystkie składniki, tj. masło, cukier, miód i wodę umieść w rondelku, a następnie podgrzewaj komponenty na palniku ustawionym na minimalną moc i gotuj przez ok. 10 minut. Syrop pozostaw do przestudzenia.
- 2
Aby przygotować płaty ciasta, w misce miksera umieść masło oraz cukier i ubijaj składniki do chwili powstania puszystej masy. Następnie dodawaj stopniowo jaja, śmietanę i spirytus. Gdy komponenty się połączą, partiami dodawaj mąkę pszenną. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i umieść na ok. 30 minut w lodówce.
- 3
Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.
- 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na jak najcieńsze płaty, a następnie pokrój za pomocą radełka w prostokąty.
- 5
Płaty ciasta smaż na głębokim tłuszczu, odliczając po 60 sekund na każdą ze stron. Następnie przełóż ciasto na ręcznik papierowy i pozostaw do odsączenia.
- 6
Paterę posmaruj cienką warstwą syropu miodowego. Następnie układaj na niej posmarowane polewą cukrową płaty ciasta i posypuj wedle uznania makiem oraz rodzynkami.
Mrowisko ciasto smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
Wpływy litewskiej kuchni są najbardziej zauważalne na Podlasiu. Właśnie w tym rejonie Polski, na półkach sklepowych spotkać można najwięcej produktów pochodzących z Litwy. Oprócz sękaczy, kartaczy, czy kwasu chlebowego potrawą, którą warto przygotować, jest mrowisko ciasto. To absolutnie fenomenalny rarytas, którego smak całkowicie różni się od konwencjonalnych wypieków. To samo można powiedzieć o prezencji deseru. Już sam wygląd mocno intryguje i zachęca do skosztowania. Słodkie ciasto mrowisko posiada kształt kopca, który stworzony jest z ciasta faworkowego. Nazwa deseru wywodzi się więc od wyglądu łakocia, imitującego tytułowe mrowisko.
Jeżeli poszukujesz nietypowego przepisu na deser dla twoich bliskich, koniecznie skuś się na ciasto mrowisko. Zapewniamy, że nie pożałujesz podjętej decyzji!
Zobacz także: Ciasto zemsta teściowej to cukiernicze arcydzieło. Nie daj się zwieść nazwie!
Jak przygotować mrowisko ciasto? Praktyczne porady i wskazówki, które warto znać
Aby otrzymać kruchy i delikatny wypiek mrowisko, kluczowe jest przygotowanie wielu cieniutkich warstw ciasta, które gwarantują fenomenalny smak oraz prezencję deseru. Pamiętaj, by wszystkie wykorzystywane składniki były w temperaturze pokojowej. Masę możesz zagniatać ręcznie lub wykorzystać do tego celu robota kuchennego. Następnie gotowe ciasto należy schłodzić i rozwałkować możliwie jak najcieniej. Porcja, która oczekuje na wałkowanie, powinna być cały czas przykryta, aby zapobiec jej wysychaniu. Każdą warstwę usmażonych płatów należy posmarować syropem miodowym i posypać makiem oraz rodzynkami. Do dekoracji ciasta mrowisko wykorzystać można także posiekane orzechy, czy suszone owoce, wedle uznania.