Ciasto ananasowe à la Raffaello. Ten przepis skradnie serca twoich bliskich
Ciasto ananasowe to efektowny łakoć, który zachwyci twoich bliskich. Deser prezentuje się zniewalająco, a jego smak jest godny drobnego odstępstwa od diety. Dzięki przepisowi i wskazówkom, opisanym w poniższym artykule, z recepturą poradzi sobie nawet osoba, która dopiero próbuje swoich sił w cukiernictwie.
Składniki
Ciasto ananasowe — spód
- 100 g Okrągłe biszkopty
Kokosowy krem
- 100 g Wiórki kokosowe
- 250 g margaryna
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 700 ml Mleko
- 70 g Cukier
- 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
Mus ananasowy
- 250 ml Syrop z ananasa z puszki
- 400 g Ananas z puszki
- 2 opakowania Galaretka ananasowa
Dodatki
- 350 g Ananas z puszki
- 350 ml Woda
- 2 opakowania Galaretka ananasowa
Przygotowanie
- 1
Wyciągnij margarynę z lodówki i pozostaw ją na kuchennym blacie, żeby nieco zmiękła.
- 2
Do 200 ml mleka wsyp proszki budyniowe i starannie wymieszaj składniki. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj, a następnie do ciepłego już płynu wlej przygotowaną mieszankę i kontynuując gotowanie, mieszaj zawartość rondelka. Po chwili budyń zdejmij z palnika, przykryj garnek i odłóż na bok.
- 3
Margarynę mieszaj mikserem, aż zmieni konsystencję na puszystą masę.
- 4
Do chłodnego budyniu dodawaj porcjami ubitą margarynę, a następnie — nie przerywając miksowania — dodaj również cukier puder, wiórki kokosowe oraz ekstrat waniliowy. Uzyskaną masę podziel na dwie jednakowe porcje.
- 5
Następnie przygotuj spód ciasta. Na dno brytfanki o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż okrągłe biszkopty, układając ciastka jeden obok drugiego.
- 6
Dalej na warstwę biszkoptów połóż połowę masy budyniowej i wyrównaj jej powierzchnię, rozprowadzając krem łyżką. Tak przygotowany deser umieść w lodówce.
- 7
Następnym krokiem jest przygotowanie owocowego musu. Odcedź ananasa z puszki, wylewając syrop do oddzielnego naczynia, a następnie umieść owoce w misce i zblenduj je na gładko.
- 8
Syrop z ananasa (250 ml płynu) wlej do niedużego garnka i zagotuj. Gdy płyn będzie ciepły, dodaj do niego galaretki i dokładnie wymieszaj. Zaraz potem do mieszanki dodaj również mus z ananasa z puszki i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość powinna wyraźnie zgęstnieć. Gdy tak się stanie, sporządzony mus ananasowy wylej na placek, na warstwę schodzonego budyniu i ponownie włóż ciasto do lodówki, żeby całość dobrze zastygła.
- 9
Po schłodzeniu na wierzch placka należy rozsmarować pozostałą część kremu budyniowo-kokosowego, a na krem kawałki ananasa z puszki.
- 10
Na koniec zagotuj 350 ml i wsyp do niej 2 opakowania galaretki. Gdy mieszanka zacznie tężeć, wyłóż ją na schłodzone ciasto ananasowe. Gotowy placek schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
Zobacz także:
Przepis na ciasto ananasowe à la Raffaello to wspaniały sposób na zaskoczenie rodziny i znajomych słodkim wyrobem. Deser składa się z kilku warstw. Na spodzie znajdują się biszkopty, na które trafia połowa masy budyniowej z dodatkiem wiórków kokosowych. Następne piętro tworzy owocowy mus z galaretką, następnie krem budyniowy, a wierzch łakocia zwieńczają kawałki ananasa z puszki, zalane tężejącą galaretką ananasową. Już na samą myśl o skosztowaniu kawałka ślinka cieknie. Nie czekaj dłużej i przygotuj ciasto ananasowe przy najbliższej sposobności.
Zobacz także: Super proste czekoladowe ciasto z jeżynami — przepis przygotujesz bez użycia jajek
Ciasto ananasowe — jak je przygotować? Porady i możliwe zamienniki
Dokładna instrukcja i postępowanie krok po kroku opisane zostały w powyższym przepisie. Dodatkowo pragniemy zaproponować kilka zamienników, które z powodzeniem zastąpią brakujące składniki. Zamiast galaretki ananasowej dobrze sprawdzi się galaretka z mango oraz galaretka cytrynowa. Spód z okrągłych biszkoptów równie dobrze można wykonać z podłużnych lady fingers. Należy jednak ułożyć je starannie, jeden obok drugiego, tworząc spójne podłoże dla ciasta ananasowego.