Ciasto ananasowe à la Raffaello. Ten przepis skradnie serca twoich bliskich

Ciasto ananasowe
Źródło: Shutterstock/Sergey Fatin

Składniki

Ciasto ananasowe — spód

  • 100 g Okrągłe biszkopty

Kokosowy krem

  • 100 g Wiórki kokosowe
  • 250 g margaryna
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 700 ml Mleko
  • 70 g Cukier
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku

Mus ananasowy

  • 250 ml Syrop z ananasa z puszki
  • 400 g Ananas z puszki
  • 2 opakowania Galaretka ananasowa

Dodatki

  • 350 g Ananas z puszki
  • 350 ml Woda
  • 2 opakowania Galaretka ananasowa

Przygotowanie

  1. 1

    Wyciągnij margarynę z lodówki i pozostaw ją na kuchennym blacie, żeby nieco zmiękła.

  2. 2

    Do 200 ml mleka wsyp proszki budyniowe i starannie wymieszaj składniki. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj, a następnie do ciepłego już płynu wlej przygotowaną mieszankę i kontynuując gotowanie, mieszaj zawartość rondelka. Po chwili budyń zdejmij z palnika, przykryj garnek i odłóż na bok. 

  3. 3

    Margarynę mieszaj mikserem, aż zmieni konsystencję na puszystą masę. 

  4. 4

    Do chłodnego budyniu dodawaj porcjami ubitą margarynę, a następnie — nie przerywając miksowania — dodaj również cukier puder, wiórki kokosowe oraz ekstrat waniliowy. Uzyskaną masę podziel na dwie jednakowe porcje.

  5. 5

    Następnie przygotuj spód ciasta. Na dno brytfanki o wymiarach 24 × 24 cm  wyłóż okrągłe biszkopty, układając ciastka jeden obok drugiego. 

  6. 6

    Dalej na warstwę biszkoptów połóż połowę masy budyniowej i wyrównaj jej powierzchnię, rozprowadzając krem łyżką. Tak przygotowany deser umieść w lodówce.

  7. 7

    Następnym krokiem jest przygotowanie owocowego musu. Odcedź ananasa z puszki, wylewając syrop do oddzielnego naczynia, a następnie umieść owoce w misce i zblenduj je na gładko. 

  8. 8

    Syrop z ananasa (250 ml płynu) wlej do niedużego garnka i zagotuj. Gdy płyn będzie ciepły, dodaj do niego galaretki i dokładnie wymieszaj. Zaraz potem do mieszanki dodaj również mus z ananasa z puszki i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość powinna wyraźnie zgęstnieć. Gdy tak się stanie, sporządzony mus ananasowy wylej na placek, na warstwę schodzonego budyniu i ponownie włóż ciasto do lodówki, żeby całość dobrze zastygła.

  9. 9

    Po schłodzeniu na wierzch placka należy rozsmarować pozostałą część kremu budyniowo-kokosowego, a na krem kawałki ananasa z puszki.

  10. 10

    Na koniec zagotuj 350 ml i wsyp do niej 2 opakowania galaretki. Gdy mieszanka zacznie tężeć, wyłóż ją na schłodzone ciasto ananasowe. Gotowy placek schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też