Nieziemsko smaczne ciasto z wiśniami, czyli smak lata

Ciasto z wiśniami
Źródło: Shutterstock/Pixel-Shot

Składniki

Ciasto z wiśniami — składniki na kruche ciasto

  • 200 g Zimne masło
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 400 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 sztuka Jajko

Krem budyniowy

  • 5 łyżek Cukier puder
  • 2 opakowania Budyń waniliowy bez cukru
  • 1 litr Mleko

Dodatkowo

  • 0.5 kilogram Wiśnie
  • Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta — można przygotować je w zwykłej misce lub na stolnicy. Na początek do miski wsyp mąkę pszenną, następnie dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól, a na koniec — zimne masło (dobrze jest je wcześniej posiekać je nożem na mniejsze kawałki).

  2. 2

    Rozdrobnij i ugnieć wszystkie składniki, aż do momentu powstania kruszonki. Możesz zrobić to dłońmi lub użyć miksera bądź robota kuchennego. 

  3. 3

    Teraz dodaj jajko i ugniataj całość do powstania jednolitego ciasta, z którego uformuj kulę i podzieli ją na dwie jednakowe części.

  4. 4

    Pierwszą część włóż do lodówki, żeby się schłodziła, a drugą wyłóż spód blaszki i dokładnie wyrównuj. Dla ułatwienia, możesz pokroić ciasto na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Zaraz potem podziurkuj kruche ciasto widelcem (zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta).

  6. 6

    Wiśnie umyj, wydryluj i obtocz w mące ziemniaczanej. 

  7. 7

    Budyń ugotuj zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Pamiętaj jednak, żeby do gotującego się mleka dodać cukier.

  8. 8

    Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego proszki budyniowe i energicznie mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji. 

  9. 9

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb z włączonym termoobiegiem.

  10. 10

    Następnie na kruche ciasto wyłóż przygotowane wiśnie, które zapewne puściły już soki. Na owoce wylej budyń. Całość posyp przyrządzoną wcześniej kruszonką, która schłodziła się w lodówce. Polecamy użyć do tego tarki z grubymi oczkami — to znacznie ułatwi zadanie. 

  11. 11

    Całość wstawi do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Warto za pomocą patyczka kontrolować, czy ciasto nie jest w środku surowe.

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też