Kiszone cytryny — poznaj szeroką gamę możliwości, jaką niesie ze sobą wykonanie tego specjału

Kiszone cytryny
Źródło: Shutterstock/Lyudmila Mikhailovskaya

Składniki

Kiszone cytryny

  • 300 g Sól morska
  • 24 sztuk Cytryna
  • 1 laska Cynamon
  • 1 garść Kolorowy pieprz
  • Kilka Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Słoik o pojemności 4 l oraz pasującą do niego zakrętkę starannie umyj, a następnie wyparz, korzystając z wrzącej wody.

  2. 2

    Cytryny starannie umyj. Zachęcamy, aby wykorzystać  do tego celu gąbkę z szorstkim brzegiem.

  3. 3

    8 cytryn przekrój na połowę i wyciśnij z nich sok — ręcznie lub za pomocą wyciskarki do cytrusów.

  4. 4

    16 cytryn natnij na krzyż, a następnie natrzyj ich wnętrze solą. 

  5. 5

    W przygotowanym słoiku ułóż cytryny. Następnie dodaj ziarna kolorowego pieprzu, cynamon oraz liście laurowe. Wlej także wyciśnięty z cytryny sok oraz sól, która pozostała z faszerowania cytryn.

  6. 6

    Do słoika wlej przegotowaną wodę, tak aby pokryła całą powierzchnię owoców.

  7. 7

    Zaraz potem zakręć słoiki i pozostaw w zacienionym miejscu na kilka dni. W międzyczasie zachęcamy, aby potrząsać naczyniem w celu dokładnego połączenia składników. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też