Zaskakujące w smaku kiszone rzodkiewki — na pewno je pokochasz. Przepis, który zawsze się udaje

Kiszone rzodkiewki
Źródło: Shutterstock/Sunvic

Składniki

Kiszone rzodkiewki

  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 7 pęczków Rzodkiewka
  • 2.5 litry Woda
  • 2 Baldachimy Koper
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Kolorowy pieprz
  • 1 kawałek Chrzan
  • 2 łyżki Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Rzodkiewki odkrój od łodyg, a następnie umieść je w misce z wodą i starannie umyj.

  3. 3

    W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i wymieszaj roztwór. Naczynie ściągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Do słoików rozłóż równomiernie rzodkiewki, dodaj koper, kawałki chrzanu, ziarna kolorowego pieprzu i ziela angielskiego. 

  5. 5

    Do słoika wlej przestudzona zalewę i dociśnij warzywa tak, aby nie wypływały ponad powierzchnię marynaty. 

  6. 6

    Rzodkiewki przykryj gazą i pozostaw na blacie przez ok. 3 dni. 

     

    Gdy upłynie wyznaczony czas, kiszone rzodkiewki szczelnie zakręć i umieść w lodówce lub przeniż w chłodne i ciemne miejsce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też