Banalnie prosta zupa wiśniowa. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane
Zupa wiśniowa to nie jest oczywista propozycja obiadowa. Skoro jednak można jeść pierogi z jagodami, knedle ze śliwkami czy naleśniki z truskawkami, to dlaczego by nie spróbować owocowej zupy. Tym bardziej, że letnia kuchnia – zwłaszcza w upalne dni – aż prosi się o dania, które będą lekkie, bezmięsne, bazujące w dużej mierze na warzywach i owocach. A taka jest właśnie zupa wiśniowa.
Składniki
Składniki na zupę wiśniową
- 600 g Wiśnie
- 5 łyżek Cukier
- 0.5 Szklanka Śmietana
- 1 szczypta Sól
- 1 Szczypta Skórka z cytryny
- 2 Szczypty Cynamon
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 1 opakowanie Makaron
Przygotowanie
- 1
Wiśnie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i drylujemy czyli pozbawiamy pestek. Są do tego specjalne urządzenia, które ułatwiają i przyspieszają proces.
- 2
Owoce gotujemy w garnku w niezbyt dużej ilości osłodzonej cukrem wody.
- 3
Kiedy owoce zmiękną, dodajemy kolejną porcję wody (około 125 ml), dodajemy także resztę cukru oraz cynamon.
- 4
W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną i dodajemy mieszaninę do gorącej zupy. Doprowadzamy do wrzenia.
- 5
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron wstążki.
- 6
Na talerze wykładamy makaron i zalewamy go zupą. Na sam koniec ścieramy odrobinę skórki z cytryny (nie jest to konieczne).
Przeczytaj także:
To propozycja idealna dla posiadaczy ogrodów z drzewami owocującymi, ale także działkowców, którzy mają własne nasady. Kiedy latem pojawiają się plony, a owoce zbiera z grządek i gałęzi dosłownie wiadrami, warto wykorzystać je wszystkie i przerabiać na wszelkie możliwe sposoby: robiąc kompot wiśniowy czy ogólnie owocowy, dżemy, powidła, przetwory, piekąc ciasta czy babeczki. Zupy – choć mniej oczywiste – także wpisują się w propozycje dań do ugotowania.
Jaka jest zupa wiśniowa?
Smak zupy wiśniowej w dużej mierze zależy od owoców, które do niej wykorzystamy. Wiśnie – same z siebie – mają dość złożony, nieoczywisty smak. Mogą być kwaśne, cierpkie, gorzkawe lub bardzo słodkie. Użycie różnych owoców da interesujący, złożony aromat.
W zależności od tego, jak potraktujemy wywar z owoców, zupa może mieć aksamitną teksturę – jeśli owoce zmiksujemy, lub bardziej rzadką, jeśli nic z nimi nie zrobimy. Dodatek śmietany sprawi, że zupa nabierze kremowego, delikatniejszego smaku.
Zupę wiśniową można podawać zimną – jako owocowy chłodnik, lub na ciepło. Jest sycąca, dobrze zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Dopełnieniem smaków będzie dodany do zupy makaron – w tej roli dobrze wypadają klasyczne wstążki.
Kiedy podawać zupę wiśniową?
Zupa wiśniowa to idealna propozycja na letnie gorące dni. Wtedy nie ma się zupełnie ochoty na typowo jesienne, ciężkie posiłki, dobrze za to smakują dania delikatne, lekkie, słodkawe. Zupę wiśniową najlepiej oczywiście gotować w czasie, kiedy jest sezon na te owoce. Latem będzie także najlepiej smakowała ze względu na aurę. Typowo letnie potrawy najlepiej wpisują się w ciepłe, słoneczne dni.
Zupa wiśniowa może być bardzo eleganckim daniem – godnym zaserwowania podczas bardziej wykwintnego obiadu i na specjalną okazję. Piękny wiśniowy kolor nadaje zupie bardzo oryginalny i apetyczny wygląd. Zupa wiśniowa może także być świetnym posiłkiem przygotowywanym podczas wakacyjnego wyjazdu i pobytu na wczasach. Przede wszystkim oczywiście wtedy, kiedy nie mamy wykupionych posiłków.
Komu posmakuje zupa wiśniowa?
Jest duże prawdopodobieństwo, że zupa wiśniowa przypadnie do gustu dzieciom – ze względu na słodkawy smak przypominający nieco dobrze dzieciom znane smoothies. Ten owocowy aromat miło także zaskoczy osoby, które lubią próbować nowych dań i są otwarte na kulinarne eksperymenty. Zupa wiśniowa to także danie odpowiednie dla wegetarian – nie ma w niej mięsnego wywaru.
Zupa wiśniowa to bez wątpienia potrawa, której warto dać szansę i ją wypróbować. Jest duża szansa, że przypadnie do gustu i zostanie na stałe wpisana do letniego czy wakacyjnego menu. Będzie doskonałym wstępem do obiadu bazującego na potrawach w innych owocowych smakach – kontynuacją mogą być pierogi z jagodami, deserem zaś ciasto z brzoskwiniami. Jak podawać zupę wiśniową? Zupę wiśniową można serwować w normalnych, klasycznych talerzach do zupy lub w miseczkach bulionowych. Można ją serwować w wersji saute, czyli bez żadnych dodatków lub z makaronem – doskonałym wyborem będą średniej szerokości wstążki. Jako ozdobę zupy może posłużyć kleksik ze śmietany i listek mięty.