Kapuśniaczki drożdżowe – klasyczne i obowiązkowe na Święta
Kapuśniaczki drożdżowe to klasyka kapuśniaczkowego gatunku. Wspaniały, wilgotny farsz, doskonale pasuje do miękkiej drożdżowej bułki i zarumienionym kolorze. Takie kapuśniaczki wspaniale uzupełnią smak barszczu. A sięgać po nie będziecie chcieli nie tylko w czasie świąt, ale także w Nowy Rok i w okresie karnawału. Kapuśniaczki drożdżowe to idealny pomysł na szybkie i efektowne danie na składkową imprezę w towarzystwie znajomych. Można się nawet umówić z kimś innym, że ta osoba ugotuje barszcz.
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 100 ml Mleko 3,2%
- 30 g Drożdże
- 2 sztuki Żółtko
- 1 sztuka Jajko
- 50 g margaryna
- 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżeczka Cukier
Składniki na farsz
- 400 g Kapusta kiszona
- 6 sztuk Pieczarki
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Grzyby suszone
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Czosnek granulowany
- 1 szczypta Majeranek
Składniki dodatkowe
- 1 łyżka Smalec
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. W miseczce rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy cukier oraz dwie łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy. Odczekujemy aż zaczną reagować.
- 2
Rozpuszczamy margarynę i dodajemy ją do miski z drożdżami.
- 3
Dodajemy sól, mąkę, żółtka i jajko. Z tej mieszaniny bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie odstawiamy i dajemy mu czas, żeby urosło dwukrotnie.
- 4
Kiedy ciasto podwaja objętość, bierzemy się za przygotowanie farszu. Kiszoną kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu odejmiemy kapuście kwaśności.
- 5
Kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem suszonego grzybka dla dodania jej aromatu. Żeby kapusta zmiękła wystarczy ją pogotować mniej więcej kwadrans – ale zawsze warto sprawdzić, czy jest wystarczająco łatwa z gryzieniu.
- 6
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i doprowadzamy do zeszklenia na łyżce smalcu (równie dobrze może to być masło lub olej słonecznikowy).
- 7
Do cebuli dodajemy posiekane na małe części pieczarki i dusimy. Po czym poznać, że grzyby są gotowe? Kiedy pieczarki będą miękkie.
- 8
Ugotowana kapusta powinna zostać mocno odciśnięta z wody, wystudzona, a dopiero w następnym kroku drobno posiekana.
- 9
Do miski z przygotowaną kapustą dodajemy pieczarki, cebulę i grzyba, z którym gotowana była kiszona kapusta. Farsz na kapuśniaczki drożdżowe doprawiamy przyprawami do smaku: solą i pieprzem przede wszystkim, ale dodać można inne smaki i aromaty – wedle gustu.
- 10
Ciasto drożdżowe wałkujemy tak, by w miarę możliwości miało kształt prostokąta. Nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku, zawijamy i odcinamy. Powinno nam starczyć ciasta i farszu na trzy takie rulony.
- 11
Każdy rulon dzielimy na osobne kapuśniaczki, wierzchnią warstwę smarując jajkiem.
- 12
Kapuśniaczki drożdżowe układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę piekarnika. Kapuśniaczki lądują na około 20 minut w rozgrzanym di 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- 13
Gotowe kapuśniaczki serwujemy ciepłe lub zimne do aromatycznego barszczyku.
Przeczytaj także:
Komu będą smakowały kapuśniaczki drożdżowe?
Kapuśniaczki drożdżowe swoich największych fanów rekrutują spośród osób, które kochają kapustę, a przede wszystkim kapustę kiszona. Drożdżowe ciasto bułeczki, w której farsz stanowi kapusta z grzybami, to już ukłon w stronę tradycjonalistów ceniących klasyczne połączenia. Kapuśniaczki bowiem mogą być także upieczone w cieście francuskim. Ciasto drożdżowe jest jednak mniej maślane w przeciwieństwie do francuskiego, które jest bardziej kaloryczne.
Kapuśniaczki drożdżowe to częsty wybór wielbicieli szybkich przekąsek, które można zjeść w biegu, idąc – bez konieczności podgrzewania czy odgrzewania. Niektóry kapuśniaczki drożdżowe porównują z jesienną wersją letnich jagodzianek. Zasadnie, bo każda z nich ma swoje bardzo sezonowe i pyszne wypełnienie.
Kapuśniaczki zawierają kiszoną kapustę, która jak wszystkie kiszonki jest bardzo zdrowa. Bułeczka wypełniona kapuścianym farszem jest także dość sycąca – jej zjedzenie powinno na pewien czas zaspokoić głód. A dobrze wypełni żołądek napełnienie go dodatkowo ciepłym barszczem.
Kiedy jeść kapuśniaczki drożdżowe?
W sklepach i piekarniach kapuśniaczki drożdżowe można kupić przez okrągły rok. Tego wytrwanego wypieku nie dotyczy więc sezonowość, choć jest czas w roku, w którym takie nadziewane bułeczki cieszą się wyjątkową popularnością. Mowa tu oczywiście o grudniowym okresie okołoświątecznym, a przede wszystkim o wieczerzy wigilijnej. To w tym dniu kapuśniaczki – wraz z barszczem – lądują na odświętnie nakrytym i zastawionym stole. Zupa i kapuśniaczki trafiają na talerze po innych przekąskach typu różnego rodzaje śledzie, ryby w galarecie i sałatki, a przed pierogami, smażonym karpiem i bigosem.