Kapuśniaczki drożdżowe – klasyczne i obowiązkowe na Święta

Kapuśniaczki drożdżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 100 ml Mleko 3,2%
  • 30 g Drożdże
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 sztuka Jajko
  • 50 g margaryna
  • 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Cukier

Składniki na farsz

  • 400 g Kapusta kiszona
  • 6 sztuk Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Grzyby suszone
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Czosnek granulowany
  • 1 szczypta Majeranek

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżka Smalec
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. W miseczce rozkruszamy świeże drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy cukier oraz dwie łyżki mąki pszennej. Całość mieszamy. Odczekujemy aż zaczną reagować.

  2. 2

    Rozpuszczamy margarynę i dodajemy ją do miski z drożdżami.

  3. 3

    Dodajemy sól, mąkę, żółtka i jajko. Z tej mieszaniny bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie odstawiamy i dajemy mu czas, żeby urosło dwukrotnie.

  4. 4

    Kiedy ciasto podwaja objętość, bierzemy się za przygotowanie farszu. Kiszoną kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu odejmiemy kapuście kwaśności.

  5. 5

    Kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem suszonego grzybka dla dodania jej aromatu. Żeby kapusta zmiękła wystarczy ją pogotować mniej więcej kwadrans – ale zawsze warto sprawdzić, czy jest wystarczająco łatwa z gryzieniu.

  6. 6

    Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i doprowadzamy do zeszklenia na łyżce smalcu (równie dobrze może to być masło lub olej słonecznikowy).

  7. 7

    Do cebuli dodajemy posiekane na małe części pieczarki i dusimy. Po czym poznać, że grzyby są gotowe? Kiedy pieczarki będą miękkie.

  8. 8

    Ugotowana kapusta powinna zostać mocno odciśnięta z wody, wystudzona, a dopiero w następnym kroku drobno posiekana.

  9. 9

    Do miski z przygotowaną kapustą dodajemy pieczarki, cebulę i grzyba, z którym gotowana była kiszona kapusta. Farsz na kapuśniaczki drożdżowe doprawiamy przyprawami do smaku: solą i pieprzem przede wszystkim, ale dodać można inne smaki i aromaty – wedle gustu.

  10. 10

    Ciasto drożdżowe wałkujemy tak, by w miarę możliwości miało kształt prostokąta.  Nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku, zawijamy i odcinamy. Powinno nam starczyć ciasta i farszu na trzy takie rulony.

  11. 11

    Każdy rulon dzielimy na osobne kapuśniaczki, wierzchnią warstwę smarując jajkiem.

  12. 12

    Kapuśniaczki drożdżowe układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę piekarnika. Kapuśniaczki lądują na około 20 minut w rozgrzanym di 180 stopni Celsjusza piekarniku.

  13. 13

    Gotowe kapuśniaczki serwujemy ciepłe lub zimne do aromatycznego barszczyku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też