Przepis na ciasto bajka — cudowna opowieść na twoim talerzu

Ciasto bajka
Źródło: Shutterstock/Charlotte Lake

Składniki

Ciasto bajka — biszkopt

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 130 g Cukier
  • 100 g Mąka pszenna chlebowa
  • 1 łyżka Zimna woda

Masa budyniowa

  • 80 g Cukier
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 800 ml Mleko
  • 100 g Masło

Masa owocowa

  • 300 g Konfitura malinowa
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 150 ml Woda
  • 1 łyżka Cukier puder

Dodatkowo

  • 100 g Płatki migdałowe
  • 150 g Długie biszkopty

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C.

  2. 2

    Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtka.

  4. 4

    Mąkę pszenną przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wlej łyżeczkę wody i starannie wymieszaj komponenty.

  5. 5

    Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.

  6. 6

    Biszkopt piecz przez ok. 30 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

    Listki żelatyny namocz przez ok. 5 minut w zimnej wodzie. Następnie odsącz je z nadmiaru wody i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia. 

  8. 8

    Konfiturę przełóż do miseczki, następnie stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas mieszając. 

  9. 9

    Konfiturę rozsmaruj równomiernie na wystudzonym biszkopcie i umieść ciasto w lodówce na ok. 30 minut.

  10. 10

    Do miseczki wlej 200 ml zimnego mleka, a następnie dodaj proszki budyniowe i wymieszaj komponenty.

  11. 11

    Pozostałe mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier oraz masło i podgrzewaj do chwili zagotowania. Następnie dodaj roztwór budyniowy i energicznie wymieszaj składniki.

  12. 12

    Na schłodzone ciasto wylej połowę kremu budyniowego i równomiernie go rozsmaruj. 

  13. 13

    Do miseczki wlej sok z cytryny, wodę oraz dodaj cukier puder. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie zamaczaj w ponczu biszkopty i układaj je równomiernie na kremie budyniowym. 

  14. 14

    Na biszkoptach rozsmaruj drugą część kremu budyniowego. 

  15. 15

    Płatki migdałów upraż na gorącej patelni, a następnie posyp nimi wierzch ciasta bajka.

     

    Ciasto bajka schładzaj przed podaniem przez  minimum 2 godziny. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też