Przepis na ciasto bajka — cudowna opowieść na twoim talerzu
Ciasto Bajka to niezwykle urzekający wypiek, składający się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu i kolorowej galaretki. Jest to deser, który nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale i przeniesie Cię w magiczny świat baśni. Przygotowanie ciasta bajka nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych i dostarczy Ci wielu radosnych chwil podczas pichcenia.
Składniki
Ciasto bajka — biszkopt
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 4 sztuki Jajko
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- 130 g Cukier
- 100 g Mąka pszenna chlebowa
- 1 łyżka Zimna woda
Masa budyniowa
- 80 g Cukier
- 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
- 800 ml Mleko
- 100 g Masło
Masa owocowa
- 300 g Konfitura malinowa
- 2 łyżki Żelatyna
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 150 ml Woda
- 1 łyżka Cukier puder
Dodatkowo
- 100 g Płatki migdałowe
- 150 g Długie biszkopty
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C.
- 2
Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Aby przygotować biszkopt, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtka.
- 4
Mąkę pszenną przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wlej łyżeczkę wody i starannie wymieszaj komponenty.
- 5
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.
- 6
Biszkopt piecz przez ok. 30 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- 7
Listki żelatyny namocz przez ok. 5 minut w zimnej wodzie. Następnie odsącz je z nadmiaru wody i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia.
- 8
Konfiturę przełóż do miseczki, następnie stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas mieszając.
- 9
Konfiturę rozsmaruj równomiernie na wystudzonym biszkopcie i umieść ciasto w lodówce na ok. 30 minut.
- 10
Do miseczki wlej 200 ml zimnego mleka, a następnie dodaj proszki budyniowe i wymieszaj komponenty.
- 11
Pozostałe mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier oraz masło i podgrzewaj do chwili zagotowania. Następnie dodaj roztwór budyniowy i energicznie wymieszaj składniki.
- 12
Na schłodzone ciasto wylej połowę kremu budyniowego i równomiernie go rozsmaruj.
- 13
Do miseczki wlej sok z cytryny, wodę oraz dodaj cukier puder. Komponenty starannie wymieszaj, a następnie zamaczaj w ponczu biszkopty i układaj je równomiernie na kremie budyniowym.
- 14
Na biszkoptach rozsmaruj drugą część kremu budyniowego.
- 15
Płatki migdałów upraż na gorącej patelni, a następnie posyp nimi wierzch ciasta bajka.
Ciasto bajka schładzaj przed podaniem przez minimum 2 godziny.
Zobacz także:
Ciasto bajka to łakoć nie tylko atrakcyjny dla oka, ale i rozpieszczający kubki smakowe. Idealnie sprawdzi się jako wyjątkowy deser podczas rodzinnych spotkań, urodzin, czy przyjęć okolicznościowych. Ciasto bajka warto także przygotować, gdy chcesz sprawić sobie i swoim najbliższym słodką przyjemność. Do dzieła!
Zobacz także: Marlenka ciasto — oryginalna Ormiańska receptura na doskonałe ciasto miodowe
Jak przygotować ciasto bajka? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Ciasto bajka to wypiek, którego podstawę stanowi biszkopt. Aby go przyrządzić, wybierz wysokiej jakości produkty, które gwarantują niepowtarzalny smak. Zanim włożysz foremkę do piekarnika, upewnij się, że kuchenka została odpowiednio nagrzana. Unikaj także przekładania i krojenia ciepłego biszkoptu — pozwól mu całkowicie wystygnąć. Do ciasta bajka doskonale pasuje lekki, puszysty krem budyniowy, który w połączeniu z owocową galaretką tworzy fantastyczną kompozycję smaków. Istotne jest także odpowiednie nasączenie wypieku. Dzięki temu ciasto bajka pozostaje wilgotne i rozpływa się w ustach. Do dekoracji deseru wykorzystać można płatki migdałowe lub polewę czekoladową.