Wybitne ciasto skubaniec z dżemem porzeczkowym — doskonała harmonia smaków

Ciasto skubaniec
Źródło: Shutterstock/E Dewi Ambarwati

Składniki

Ciasto skubaniec — beza

  • 220 g Cukier
  • 30 g Mąka ziemniaczana
  • 5 sztuk Białko jajka

Kruche ciasto

  • 300 g Masło
  • 500 g Mąka pszenna
  • 30 g Kakao
  • 5 sztuk Żółtko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 100 g Cukier puder

Dodatkowo

  • Cukier puder
  • 400 g Dżem porzeczkowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 22 × 35  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować kruche ciasto do miski wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodaj żółtka jaj oraz masło i zagniataj ciasto do chwili otrzymania jednolitej masy.

  4. 4

    Kruche ciasto podziel na 3 części, a jedną z nich wymieszaj z kakao i wyrabiaj do chwili powstania jednolitej masy.

  5. 5

    Porcję jasnego ciasta równomiernie rozłóż na dnie blaszki i włóż do nagrzanego piekarnika. Kruche ciasto piecz przez ok. 10 minut. Pozostałe dwie części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. 

  6. 6

    Upieczone kruche ciasto wyciągnij z kuchenki i rozprowadź na nim dżem porzeczkowy. Następnie wyciągnij kakaową porcję ciasta, zetrzyj ją na tarce i rozprowadź równomiernie po powierzchni foremki. 

  7. 7

    Aby przygotować bezę, białka ubij z dodatkiem cukru. Powstała piana powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj także mąkę ziemniaczaną. 

  8. 8

    Bezę rozprowadź równomiernie po powierzchni blaszki. 

  9. 9

    Z zamrażarki wyciągnij porcję jasnego ciasta, zetrzyj ją na tarce i rozłóż po powierzchni bezy. 

  10. 10

    Ciasto pleśniak włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C i piecz je przez ok. 45 minut.

     

    Przed podaniem oprósz ciasto pleśniak cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też