Kiszone rydze pełne charakteru — poznaj najprostszy przepis na jesienny specjał

Grzyby w słoiku
Źródło: Shutterstock/alicja neumiler

Składniki

Kiszone rydze

  • Sól
  • 1 kg Rydze
  • Woda
  • Cukier
  • 4 sztuki Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Słoik o pojemności 4 litrów oraz pasującą do niego zakrętkę starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Grzyby dokładnie wypłucz, umieść w garnku wypełnionym osoloną wodą i doprowadź roztwór do wrzenia. Rydze gotuj przez ok. 3 minut, a następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli rydze nie są bardzo zabrudzone, możesz umyć je ręcznie.

  3. 3

    Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w plastry.

  4. 4

    W naczyniu układaj kolejno warstwy cebuli i rydzów. Każdą warstwę grzybów oprósz szczyptą soli, natomiast cebuli szczyptą cukru.

  5. 5

    Wierzch naczynia przykryj ciężkim przedmiotem, aby składniki były obciążone.

  6. 6

    Tak przygotowane grzyby z cebulą przechowuj w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu przez ok. 3 tygodnie. Następnie przełóż kiszone rydze do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć.

  7. 7

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj kiszone rydze, odliczając 15 minut.

     

    Kiszone rydze pozostaw na blacie do całkowitego wystudzenia, a następnie przechowuj je w chłodnym miejscu lub w lodówce. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też