Kiszone rydze pełne charakteru — poznaj najprostszy przepis na jesienny specjał
Gdy sezon grzybowy jest w pełni, warto zastanowić się, jak zachować smak tych wyjątkowych darów natury, by móc cieszyć się nim nie tylko w sezonie, ale przez wiele następnych miesięcy. Przepis na kiszone rydze umożliwia utrzymanie ich soczystości i charakterystycznego smaku, nadając im jednocześnie delikatnej pikanterii, która zachwyci twoje kubki smakowe. Aby poznać wszystkie sekrety przygotowania smakowitych kiszonych rydzów, zapoznaj się z naszą sprawdzoną recepturą.
Składniki
Kiszone rydze
- Sól
- 1 kg Rydze
- Woda
- Cukier
- 4 sztuki Cebula
Przygotowanie
- 1
Słoik o pojemności 4 litrów oraz pasującą do niego zakrętkę starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Grzyby dokładnie wypłucz, umieść w garnku wypełnionym osoloną wodą i doprowadź roztwór do wrzenia. Rydze gotuj przez ok. 3 minut, a następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli rydze nie są bardzo zabrudzone, możesz umyć je ręcznie.
- 3
Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój w plastry.
- 4
W naczyniu układaj kolejno warstwy cebuli i rydzów. Każdą warstwę grzybów oprósz szczyptą soli, natomiast cebuli szczyptą cukru.
- 5
Wierzch naczynia przykryj ciężkim przedmiotem, aby składniki były obciążone.
- 6
Tak przygotowane grzyby z cebulą przechowuj w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu przez ok. 3 tygodnie. Następnie przełóż kiszone rydze do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć.
- 7
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj kiszone rydze, odliczając 15 minut.
Kiszone rydze pozostaw na blacie do całkowitego wystudzenia, a następnie przechowuj je w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Zobacz także:
- Zaskakujące w smaku kiszone rzodkiewki — na pewno je pokochasz. Przepis, który zawsze się udaje
- Zalewa do ogórków kiszonych — przepis z wieloletnią tradycją. Poznaj idealne proporcje i ciesz się smakiem domowych kiszonek przez lata
- Obłędne w smaku kiszone pomidory — zdradzamy, jak stworzyć ten wyjątkowy rarytas we własnym domu
Rydze to wyjątkowe skarby leśne, które rosną w Polsce od sierpnia do listopada. Ciekawostką jest, że odnaleźć je można tylko na zadbanych obszarach, pozbawionych zanieczyszczeń. W jaki sposób można wykorzystać je w swojej kuchni?
Kiszenie rydzów to tradycyjna metoda konserwacji, która już od dawna cieszy się ogromną popularnością. W wyniku tego procesu grzyby nabierają niepowtarzalnego charakteru, nie tracąc swojego smaku ani soczystości. Od aromatycznych gulaszy po wykwintne makarony — kiszone rydze mogą stać się twoim tajemniczym składnikiem, dzięki któremu z pozoru codzienne potrawy staną się prawdziwym dziełem kulinarnym.
Jak przygotować kiszone rydze? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Kiszone rydze to wyjątkowa receptura, którą przygotować można, bazując zaledwie na 5 prostych składnikach. Co więcej, zapewniamy, że większość z nich odnajdziesz w kuchennych szafkach. Oprócz rydzów do marynaty możesz dodać także inne dary lasu — jak np. podgrzybki, czy borowiki, tworząc unikatowe połączenia. Marynatę, którą wykorzystasz do przygotowania tego przepisu, warto wzbogacić także w lubiane zioła i przyprawy. Podpowiadamy, że idealnie pasować będą plasterki marchewki, ziarna gorczycy oraz ząbki czosnku.
Zobacz także: Kiszone cytryny — poznaj szeroką gamę możliwości, jaką niesie ze sobą wykonanie tego specjału
Najbardziej kłopotliwą czynnością w przygotowaniu kiszonych rydzów jest umycie grzybów. Ze względu na ich chropowatą strukturę czynność ta może przysporzyć wiele trudności. Znaleźliśmy jednak sposób, który znacznie ułatwi ten proces. Rydze umieść w garnku wypełnionym wodą z dodatkiem soli i podgrzewaj składniki do chwili zagotowania. Gorący płyn sprawi, że pozbędziesz się wszystkich zabrudzeń, a jednocześnie struktura grzybów pozostanie nienaruszona.