Wilgotne ciasto dyniowe, idealne na spotkania z bliskimi

Wilgotne ciasto dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Wilgotne ciasto dyniowe

  • 100 g Cukier
  • 200 g Biała czekolada
  • 6 Jajko
  • 350 g Dynia Hokkaido
  • 200 g Mielone orzechy laskowe
  • 50 g Bułka tarta
  • 150 g Masło
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Skórka z pomarańczy

Krem

  • 200 g Serek Philadelphia
  • 50 g Cukier puder
  • 100 g Masło

Dodatkowo

  • 50 g Pestki dyni
  • 50 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię Hokkaido starannie umyj, wydrąż pestki i pozbądź się włókien. Następnie zetrzyj ją na tarce razem ze skórą, wybierając największe oczka.

  2. 2

    Białą czekoladę pokrusz na małe kosteczki, włóż do rondelka i poddaj kąpieli wodnej.

  3. 3

    W jednym naczyniu połącz mielony cynamon, bułkę tartą oraz zmielone orzechy laskowe. Sypkie składniki odłóż na bok. 

  4. 4

    Białka wbij do miski, oddzielając je od żółtek. Następnie dodaj szczyptę soli i ubijaj składniki na gładki puch.

  5. 5

    Masło zmiksuj z cukrem, a kiedy uzyskasz puszystą konsystencję, do masy zacznij dodawać po jednym żółtku. Po każdej sztuce starannie wymieszaj ciasto, a następnie do miski dodaj również roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę oraz skórkę startą z pomarańczy.

  6. 6

    Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta mieszanki suchych składników (mielonych orzechów laskowych, cynamonu oraz bułki tartej). Zmniejsz obroty robota kuchennego i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  7. 7

    Do gładkiej masy dodaj teraz startą dynię oraz ubite białka. Całość wystarczy wymieszać kuchenną szpatułką.

  8. 8

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół. 

  9. 9

    Przygotuj tortownicę, w której będzie piekło się wilgotne ciasto dyniowe. Formę o średnicy 26 cm wystarczy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia i mocno zapiąć obręcz tortownicy. Gotową masę na ciasto umieść w formie i starannie wyrównaj jego powierzchnię.

  10. 10

    Wilgotne ciasto dyniowe piecz ok. 45 minut. Przed końcem wskazanego czasu upewnij się, czy wypiek jest już gotowy, wbijając do środka drewniany patyczek. Jeśli po wyciągnięciu jest suchy, to znak, że można wyłączyć piekarnik. Po upieczeniu nie wyciągaj jednak od razu ciasta — pozostaw je w środku, przy delikatnie uchylonych drzwiach piekarnika. Po kilku minutach wyjmij wypiek i poczekaj, aż całkiem wystygnie.

  11. 11

    W międzyczasie przystąp do szykowania serowego kremu. Lekko miękkie masło połącz z cukrem i miksuj je razem, aż uzyskasz jednolitą i dość pulchną masę. Następnie dodaj serek typu Philadelphia i wymieszaj całość na niskich obrotach miksera. Uważaj, żeby krem się nie zważył — masę powinno się mieszać krótko, tylko do połączenia produktów. Gotowy krem serowy połóż na wystudzonym cieście dyniowym, przekładając smakołyk do lodówki.

  12. 12

    W oczekiwaniu na wilgotne ciasto dyniowe przystąp do przygotowania słodkiej posypki. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go, aż zacznie się na niej topić. Skarmelizowany cukier połącz z pestkami dyni, energicznie mieszając składniki za pomocą drewnianej łyżki.

  13. 13

    Karmelowe pestki pozostaw do ostygnięcia. Kiedy będą chłodne, posyp nimi wierzch wilgotnego ciasta dyniowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też