Sprawdzony przepis na kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek
Źródło: GettyImages

Składniki

Kompot ze śliwek

  • 220 g Cukier
  • 1600 ml Woda
  • 2 kg Śliwki
  • 16 sztuk Goździki

Przygotowanie

  1. 1

    Śliwki umyj pod bieżącą wodą, następnie usuń pestki oraz ogonki.

  2. 2

    Umyj i wyparz 4 słoiki o pojemności ok. 1 l oraz sparz wrzątkiem 4 nieuszkodzone zakrętki.

  3. 3

    W każdym słoiki ułóż ściśle 500 g śliwek, dodaj 3 kopiaste łyżki cukru oraz 4 sztuki goździków.  

  4. 4

    Wypełnione owocami słoje zalej wodą, może być ona wrząca lub letnia. W każdym naczyniu powinien zostać minimum 1 cm wolnej przestrzeni poniżej wieczka. Następnie szczelnie zamknij słoiki.

  5. 5

    Aby zapasteryzować kompot ze śliwek, na dnie w garnku umieść ściereczkę o dużej średnicy, następnie słoiki ułóż jeden obok drugiego, pozostawiając pomiędzy nimi wolną przestrzeń, po czym wlej wodę do ok. 3/5 wysokości naczyń. Ustaw palnik na średnią moc i doprowadź wodę do wrzenia. Po jej zagotowaniu zmniejsz moc palnika, a kompot ze śliwek pasteryzuj przez ok. 30 minut.

  6. 6

    Po tym czasie wyciągnij słoiki z kompotem ze śliwek i ułóż je na nowej ściereczce, obracając naczynia do góry dnem, w celu wystudzenia. Kompot ze śliwek przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez okres 1 roku.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też