Błyskawiczne ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Niezastąpiony przepis na domowy placek

Ciasto ucierane z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z owocami

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Cukier
  • 5 sztuk Jajko
  • 0.5 kilogram Truskawki mrożone
  • 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
  • Cukier puder
  • Bułka tarta

Kruszonka na ciasto

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 125 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do wysokiego naczynia dodaj cukier i wbij jajka. Podane składniki ucieraj za pomocą miksera do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. W czasie miksowanie małymi porcjami do miski wlewaj olej rzepakowy.

  3. 3

    Do oddzielnej miski wsyp suche składniki, tj. mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu produktów przełóż je do naczynia z przygotowaną poprzednio masą. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, ustawiając tryb grzania góra-dół.

  5. 5

    Do wyłożonej papierem blaszki wlej masę na ciasto z owocami. Wierzch oprósz bułką tartą. 

  6. 6

    Na górę ciasta połóż kawałki mrożonych truskawek. Możesz również wykonać deser, dodając inne dary natury, wedle upodobania.

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do szykowania kruszonki. Aby ją przygotować, starannie połącz wszystkie składniki, tj. masło, cukier oraz mąkę pszenną, ugniatając je rękoma w misce. Gotową kruszonkę wyłóż na ciasto.

  8. 8

    Ciasto z owocami umieść w nagrzanym piekarniku i piecz je przez ok. 60 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij placek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Wypiek polecamy serwować z obfitą porcją cukru pudru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też