Przepis na domowe chipsy. Zdrowsza wersja kultowej przekąski

Domowe chipsy
Źródło: GettyImages

Składniki

Domowe chipsy

  • 1 łyżka Liście świeżego tymianku
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • Sól morska
  • 2 łyżki Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Ziemniaki starannie wyszoruj, następnie osusz i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 mm. 

  3. 3

    Plasterki ziemniaków posyp solą morską i tymiankiem, po czym polej niewielką ilością oleju rzepakowego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Dużą blaszkę pokryj arkuszem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej plasterki ziemniaków. 

  5. 5

    Domowe chipsy piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 8 minut. Należy obserwować stopień zrumienienia ziemniaków, ponieważ czas obróbki termicznej uzależniony jest tak naprawdę od wielkości warzyw.

  6. 6

    Po upieczeniu domowe chipsy należy pozostawić na kilka minut na blaszce, w celu nabrania chrupkości. Przysmak ten smakuje fantastycznie serwowany samodzielnie lub podany z ulubionymi sosami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też