Domowe ciastka oreo lepsze niż oryginał. Musisz ich spróbować!

Ciastka oreo
Źródło: Shutterstock/rlat

Składniki

Ciastka oreo — ciasto

  • 2 sztuki Jajko
  • 225 g Masło
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 200 g Cukier
  • 150 g Kakao

Nadzienie

  • 100 ml Śmietanka 30%
  • Ekstrakt z wanilii
  • 35 g Biała czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Masło ubij mikserem wraz z dodatkiem cukru. Otrzymana masa powinna by jasna i puszysta. Następnie dodaj jajka i kontynuuj ubijanie. Gdy komponenty się połączą, wsyp mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz kakao i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.

  2. 2

    Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  4. 4

    Gdy upłynie wskazany czas, rozwałkuj ciasto na płat o grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki wytnij z masy kółka, a następnie ułóż ciastka na blaszce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Kakaowe ciastka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut. Następnie wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw łakocie do wystudzenia.

  6. 6

    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 

  7. 7

    40 ml śmietanki podgrzej w rondelku, lecz nie zagotuj płynu.

  8. 8

    Ciepłą śmietankę wlej do naczynia z rozpuszczoną czekoladą i wymieszaj składniki. Następnie wlej esencję waniliową, przykryj krem folią spożywczą i umieść naczynie w lodówce na co najmniej 60 minut.

  9. 9

    60 ml śmietanki ubij za pomocą miksera wraz z przestudzonym kremem czekoladowym.

  10. 10

    Na połowie ciasteczek kakaowych rozsmaruj porcję kremu śmietankowego. Umieść łakocie na ok. 120 minut w lodówce.

  11. 11

    Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasteczka oreo z lodówki i przykryj krem śmietankowy drugim herbatnikiem.

     

    Ciasteczka oreo smakują znakomicie podane ze szklanką ciepłego mleka.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też