Domowe ciastka oreo lepsze niż oryginał. Musisz ich spróbować!
Ciastka oreo to łakoć, który w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością. Chrupiące, kakaowe ciasteczka, wypełnione śmietankowym kremem to połączenie, które nie tylko spektakularnie się prezentuje, ale także rewelacyjnie smakuje. Kultowe ciastka oreo można przygotować także w domu. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, tymczasem otrzymany łakoć przyćmi swój oryginalny odpowiednik.
Składniki
Ciastka oreo — ciasto
- 2 sztuki Jajko
- 225 g Masło
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 250 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Sól
- 200 g Cukier
- 150 g Kakao
Nadzienie
- 100 ml Śmietanka 30%
- Ekstrakt z wanilii
- 35 g Biała czekolada
Przygotowanie
- 1
Masło ubij mikserem wraz z dodatkiem cukru. Otrzymana masa powinna by jasna i puszysta. Następnie dodaj jajka i kontynuuj ubijanie. Gdy komponenty się połączą, wsyp mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz kakao i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.
- 2
Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.
- 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
- 4
Gdy upłynie wskazany czas, rozwałkuj ciasto na płat o grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki wytnij z masy kółka, a następnie ułóż ciastka na blaszce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
- 5
Kakaowe ciastka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut. Następnie wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw łakocie do wystudzenia.
- 6
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- 7
40 ml śmietanki podgrzej w rondelku, lecz nie zagotuj płynu.
- 8
Ciepłą śmietankę wlej do naczynia z rozpuszczoną czekoladą i wymieszaj składniki. Następnie wlej esencję waniliową, przykryj krem folią spożywczą i umieść naczynie w lodówce na co najmniej 60 minut.
- 9
60 ml śmietanki ubij za pomocą miksera wraz z przestudzonym kremem czekoladowym.
- 10
Na połowie ciasteczek kakaowych rozsmaruj porcję kremu śmietankowego. Umieść łakocie na ok. 120 minut w lodówce.
- 11
Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasteczka oreo z lodówki i przykryj krem śmietankowy drugim herbatnikiem.
Ciasteczka oreo smakują znakomicie podane ze szklanką ciepłego mleka.
Zobacz także:
Dlaczego warto przygotować ciastka oreo w swoim domu? Po pierwsze, masz pełną kontrolę nad jakością wykorzystanych składników. Możesz także ograniczyć ilość cukru w przepisie bądź wzbogacić krem w swoje ulubione składniki. Nadzienie o smaku masła orzechowego? Dlaczego nie! Samodzielne wykonanie tego specjału otwiera wiele nowych możliwości. To także świetna okazja, by spędzić czas w kuchni wraz z rodziną, pociechami i przyjaciółmi. Wspólne pieczenie to świetna zabawa, ale także doskonały sposób na tworzenie niezapomnianych wspomnień i wzmocnienie relacji z bliskimi osobami.
Zobacz także: Przepis na ciastka z maszynki — przywołaj kulinarne wspomnienia dzieciństwa
Jak przygotować ciastka oreo? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować ciastka oreo w domu, potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych składników, które z dużą dozą prawdopodobieństwa odnajdziesz w kuchennych szafkach. Jeśli jesteś zwolennikiem szykowania łakoci na własną rękę, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.
Wykonanie proponowanego deseru należy rozpocząć od utarcia masła z cukrem. Proces ten sprawia, że chrupiąc ciasteczka nie odczujesz twardych granulek słodzidła. Następnie należy dodać do masy pozostałe składniki i starannie je wymieszać.
Po schłodzeniu ciasta wystarczy wyciąć z niego kółka, których wielkość powinna przypominać rozmiar oryginalnych ciastek oreo. W międzyczasie przygotować można nadzienie. Składa się ono wyłącznie z 2 składników, które po połączeniu tworzą zniewalająco pyszny krem. Teraz należy już tylko nałożyć porcję masy pomiędzy dwa kakaowe herbatniki i spektakularne ciastka oreo są gotowe. Zapewniamy, że raz przygotowane staną się częstym deserem w twoim jadłospisie.