Donaty pieczone — karnawałowy przysmak w lżejszej formie

Donaty pieczone
Źródło: GettyImages

Składniki

Donaty pieczone

  • 140 g Śmietanka 36%
  • 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
  • 30 g Olej rzepakowy
  • 170 g Mąka pszenna
  • 30 g Wiórki kokosowe
  • 80 g Drobny cukier
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Następnie dodaj wiórki kokosowe, skórkę cytrynową, sól i cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

  2. 2

    W osobnym naczyniu umieść olej rzepakowy, jajka oraz śmietankę, a następnie dokładnie je wymieszaj.

  3. 3

    Masę jajeczną wlej do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy.

  4. 4

    Formę do pieczenia donatów posmaruj delikatnie olejem rzepakowym.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.

  6. 6

    Ciasto na donaty pieczone wlej do rękawa cukierniczego i wyciśnij, uzupełniając przygotowaną wcześniej formę do ok. 3/4 wysokości.

  7. 7

    Donaty włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Smakołyk gotowy jest do wyjęcia z foremki dopiero po przestudzeniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też