Ciasto metrowiec z kremem budyniowym. Ten wypiek oczaruje twoich najbliższych

Składniki na ciasto
Źródło: Shutterstock/Pinkyone

Składniki

Ciasto metrowiec

  • 12 łyżek Zimna woda
  • 1 kostka Masło
  • 18 łyżek Olej rzepakowy
  • 6 sztuk Jajko
  • 2 łyżeczki Kakao
  • 1 szklanki Cukier
  • 750 ml Mleko
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • Polewa czekolada
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Dwie keksówki, o tych samych wymiarach wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Mąkę przesiej przez sito wraz z dodatkiem proszku do pieczenia.

  4. 4

    Jajka wbij do misy miksera, następnie wsyp cukier i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj kolejno olej rzepakowy, mąkę pszenną i mieszankę mączną, cały czas mieszając.  

  5. 5

    Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej porcji dodaj kakao i starannie wymieszaj masę. 

  6. 6

    Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto przełóż do przygotowanych blaszek, a następnie włóż je jednocześnie do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 45 minut. 

  7. 7

    Budyń ugotuj zgodnie z recepturą umieszczoną na opakowaniu, ograniczając ilość mleka do 750 ml. Gotową masę przykryj kawałkiem folii spożywczej i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    W misie miksera umieść miękkie masło i ucieraj je do chwili powstania jasnego puchu. Następnie dodawaj stopniowo wystudzony budyń, cały czas ubijając składniki. 

  9. 9

    Wystudzone biszkopty pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. 

  10. 10

    Aby złożyć ciasto metrowiec, układaj kolejno plaster jasnego biszkoptu, masę budyniową i plaster ciemnego biszkoptu, aż do chwili wykorzystania wszystkich komponentów. 

  11. 11

    Ciasto metrowiec udekoruj przed podaniem polewą czekoladową.

     

    Gotowy wypiek schładzaj w lodówce, przez co najmniej 4 godziny. Ciasto metrowiec prezentuje się najlepiej, gdy jest krojone pod skosem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też