Rewelacyjny sernik pieczony na wodzie. Przepis na najdelikatniejszy sernik spośród wszystkich ciast

Sernik pieczony na wodzie
Źródło: Shutterstock/Bystrov

Składniki

Sernik pieczony na wodzie

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 kg Twaróg
  • 2 opakowania herbatniki
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 100 g Masło
  • 1 Szczypta Sól
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C.

  2. 2

    Masło umieść w rondelku. Naczynie połóż na palniku ustawionym na minimalną moc i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu.

  3. 3

    Herbatniki zmiel w blenderze, a następnie wlej rozpuszczone masło i starannie wymieszaj składniki. 

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  5. 5

    Ciasteczka przełóż na blaszkę i wyrównaj ich powierzchnię. Foremkę wstaw do lodówki.

  6. 6

    Białka oddziel od żółtek.

  7. 7

    Białka wraz z dodatkiem soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj składniki.

  8. 8

    Do masy jajecznej dodaj kolejno cukier waniliowy, cukier, proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz twaróg, stale miksując składniki.

  9. 9

    Masę serową wylej na przygotowany spód ciasteczkowy i wyrównaj jej powierzchnię za pomocą łyżki stołowej. 

  10. 10

    Do dużej, pustej foremki wlej 3 szklanki wody i umieść blaszkę na dolnej półce piekarnika.

  11. 11

    Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika.

  12. 12

    Sernik pieczony na wodzie piecz przez ok. 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę kuchenki do 140 st. C. i kontynuuj obróbkę termiczną przez następne 55 minut.

     

    Sernik pieczony na wodzie smakuje obłędnie podany z musem malinowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też