Rozkosznie słodkie tureckie ciasteczka migdałowe bez opuszczania domu

Tureckie ciasteczka z migdałami
Źródło: Shutterstock/Alp Aksoy

Składniki

Składniki na ciasto tureckich ciasteczek migdałowych

  • 300 g Mąka pszenna
  • 120 g Cukier
  • 3 sztuki Jajko
  • 250 g Rozpuszczone masło
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól
  • 150 g Obrane migdały

Składniki na syrop do tureckich ciasteczek migdałowych

  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 3 szklanek Woda
  • 750 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na tureckie ciasteczka migdałowe zaczynamy do wykonania syropu. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i wyciśniętym z połowy cytryny sokiem. Mieszaninę tych składników gotujemy przez 10 minut, po czym stawiamy na bok do wystygnięcia. Kiedy syrop będzie już chłodny, usuwamy z niego pianę.

  2. 2

    Kolejny etap to wykonanie ciasta. Pierwszy krok w tym procesie to przesianie mąki przez sitko.

  3. 3

    Do miski wsypujemy mąkę, robimy w kopczyku zagłębienie.

  4. 4

    W rondelku roztapiamy masło i wlewamy je w dołek w mące.

  5. 5

    Kolejny krok to wymieszanie w miseczce jajek, szczypty soli oraz cukru waniliowego i dodanie ich do miski z połączonymi: mąką i masłem.

  6. 6

    Wszystkie składniki wyrabiamy bardzo dokładnie mikserem. Kiedy ciasto będzie już jednolite bierzemy małe porcje i w rękach lepimy z niego kulki rozmiaru mniej więcej orzecha włoskiego.

  7. 7

    Blachę nacieramy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kulki, a w środek każdej wkładamy migdał.

  8. 8

    Umieszczamy tureckie ciasteczka migdałowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku około 40 minut.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też